Ovo su najbolje države za uživanje u mirovini: Finska prva, a ni Hrvatska nije loša

Josip Mihaljević
3. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Pustimo nakratko na stranu sve specifičnosti mirovinskih sustava diljem zemalja i postavite si pitanje – koja zemlja pruža najbolje usluge za uživanje u mirovini? Ta mirovina ne mora biti zarađena u toj državi, nego se gledaju razne karakteristike države koje bi mogle pomoći ili odmoći umirovljenicima u životu u mirovini. Jedno takvo istraživanje provela je multinacionalna konzultantska kuća za financijske usluge Blacktowerfm, a rezultati bi vas mogli iznenaditi.

luxembourg

Foto: Unsplash

Prema istraživanju multinacionalne konzultantske tvrtke Blacktowerfm, Finska i Slovenija su najbolje države za uživati u mirovini. Zanimljivo istraživanje uopće se ne bavi matičnim mirovinskim sustavima država koje se promatra, nego se gledaju sljedeći parametri same države:

  • indeks kriminala
  • troškovi života
  • udio stanovništva starijeg od 65 godina
  • cijena nekretnina
  • očekivana životna dob

Dominiraju Finska i Slovenija

Na prvom mjestu nalazi se Finska s ukupnom ocjenom 4.06 od mogućih 5. Od još boljeg rezultata dijele ih poprilično visoki troškovi života, iako imaju bolji pristup nekretninama od Hrvata. U Finskoj prosječna osoba može računati da će doživjeti 81.4 godine života, a indeks kriminala im je nešto niži nego u Hrvatskoj.

Iza njih je Slovenija, koja ima najnižu stopu kriminala u Europi, troškovi života su im prihvatljivi, iako do nekretnina dolaze nešto teže nego u Finskoj.

Hrvatska na 12. od 37 mjesta

Iza vodećeg dvojca slijede Španjolska, Estonija, Danska, Portugal, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Italija, Švicarska i odmah iza njih – naša Hrvatska.

U Hrvatskoj je indeks kriminala 24.7 (slično kao u Finskoj), a troškovi života su 49.7 posto, nešto manji nego u zemljama s vrha tablice.

Udio 65+ populacije u društvu nam iznosi 20,1%, a imamo poprilično velike cijene nekretnina.

I očekivana prosječna dob nam je niža nego u zemljama ispred nas na tablici (osim u Estoniji), ona iznosi ravno 78 godina.

U usporedbi s finalnim ocjenama Finske i Slovenije (4.06 i 3.96), Hrvatska je dobila ocjenu 3.27.

Tablicu možete pogledati ovdje:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap