“Osam stvari o starenju koje sam naučila od svog starog mačka”

Jasmina Grgurić
22. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Christine Schoenwald za portal Next Avenue napisala je dirljivu priču o svom starom mačku Yoshiju, koji prema njezinoj procjeni ima oko 17 godina, što ga svakako svrstava u seniore. Stoga ne čudi da je upravo od njega mogla naučiti puno o ponašanju i življenju u starijoj životnoj dobi.

Foto: Pixabay

“Yoshi je starac, ali je i dalje moja malena beba, moja muza i moj njegovatelj. Iako ga poznajem otkako je bio mače, nije postao moj ljubimac sve do puno kasnije. Naime, prijatelj koji je Yoshija i njegova brata spasio, selio se iz kuće u mali stan i nije ga mogao zadržati. Bio je to najbolji poklon koji sam ikada dobila” – opisuje Christine Schoenwald.

Mačak koji je već bio naviknut na sasvim drugačije okruženje, nije se adaptirao pa je vlasnica to učinila umjesto njega. U procesu suživota, od svog je starog mačka naučila mnogo o starenju. Točnije, ovih osam stvari:

Budi iskren sa sobom u vezi svojih ograničenja

“Upisala sam tečaj aerobika koji mi je uništio koljena. Doktor mi je rekao da trebam vježbati sat vremena te početi sa slabijim vježbama uz postepeno povećavanje. Nije želio reći da to ne radim ili da izbjegavam vježbu, ali da budem pametna oko onoga što mogu, a što ne mogu. Moj mačak ne prepoznaje svoja ograničenja do kraja, a znam da bih ja trebala.”

Ostani aktivan

“Svi to znamo, ali za mene je tu istinu u dom unio Yoshi. U danima kada ima snage igrati se s našom drugom mačkom, Josie, čini se sretnijim.”

Imaj ciljeve

“Moramo prihvatiti ono što ne možemo, ali ostaje nam barem još stotinu drugih stvari koje možemo, a nikada nismo probali. Tako Yoshi još uvijek želi ubiti svoju bubamaru u pijesku i njegove godine uopće nisu umanjile tu želju.”

Traži i prihvati pomoć

“Ponekad smo previše ponosni prihvatiti ili zatražiti pomoć kada nam je potrebna. Možda mislimo da zbog toga izgledamo slabo. Ne želim da Yoshi pati pa ću učiniti sve što je potrebno da mu olakšam i pomognem. Nadam se da ću i ja tako prihvatiti pomoć kada mi ona bude potrebna.”

Budi ustrajan

“Ne ignoriraj te male, irtitirajuće tegobe, moleći da one nestanu, nego posjeti liječnika. Želim da Yoshi dugo živi, najmanje 20 godina, zbog čega promatram znakove i promijene u vezi njegova zdravlja i vodim ga veterinaru kada uočim nešto.”

Ne podcjenjuj moć dobrog istezanja

“Jedna znanstvena studija potvrdila je značajna poboljšanja u smanjivanju boli i većoj kvaliteti života kod starijih osoba koje imaju redovan režim istezanja i vježbi fleksibilnosti. Bez obzira koliko je star, Yoshi i dalje rasteže cijelo svoje tijelo svom dužinom.”

Znaj važnost ljubavi

“I ljudi i mačke moraju osjetiti ljubav i naklonost. Budi kao Yoshi i zahtjevaj to i budi spreman uzvratiti.”

Uživaj u malim stvarima

“Ne moraš osvojiti milijun dolara ili skakati padobranom da bi uživao u životu. Ponekad dan može uljepšati savršena šalica čaja ili pogled na lijepo nebo. Trebate vidjeti Yoshijev izraz lica kada trči poput pume iz kupaonice nakon što je uspješno obavio posjetu svom pješčaniku, doslovno mu možete vidjeti radost na licu.”