Opet kruže SMS-ovi prevaranata koji se koriste imenom Hrvatske pošte, a žrtve ostaju bez novca

Luka Kalac
4. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Po tko zna koji već put ove godine kruže SMS-ovi u kojima se prevaranti koriste imenom Hrvatske pošte. U sadržaju poruke stoji kako će njihovim žrtvama biti dostavljen paket, ali prije toga, moraju platiti dodatne troškove. U nastavku poruke stoji poveznica u kojoj prevarant želi da žrtva ostavi podatke svog bankovnog računa, nakon čega može skinuti novac s njega. Pogledajte poruku u cijelosti i nipošto ne odgovarajte na nju i ne otvarajte poveznicu.

Umirovljenik i mobitel | Foto: Freepik

Prevaranti ne miruju, ali ovog puta, barem prema policijskim priopćenjima, njihova žrtva nije bila umirovljeničke dobi, već jedan mladić. U sklopu ove prevare, kradljivac se lažno predstavljao i koristio ime Hrvatske pošte (HP), što se već događalo ranije ove godine. Više o tome možete pročitati ovdje.

Riječ je o 27-godišnjaku koji je dobio SMS u kojem se potvrđuje da mu je stigao paket. U nastavku poruke je stajalo kako je došlo do dodatnih troškova koje može podmiriti preko zaprimljene poveznice kako bi mu mogli isporučiti pošiljku. Nakon što je otvorio poveznicu, iz policije tvrde kako je mladić preusmjeren na lažnu stranicu trgovačkog društva koje se bavi dostavom paketa.

Prevarant(ica) koristi laptop u svrhu otuđivanja osobnih podataka i novca s bankovnog računa.
Umirovljenik nije shvatio da ga prevarant krade mjesecima: Polako, ali sigurno novac je nestajao s računa

Na spomenutoj lažnoj stranici, mladić je ostavio podatke sa svoje bankovne kartice. Nakon svega nekoliko minuta, shvatio je da je pokraden jer mu je s računa skinut iznos veći od 1.200 eura. Kriminalističko istraživanje ovog događaja je i dalje u tijeku.

SMS poruka koju šalje prevarant u ime Hrvatske pošte

Prevara pošta | Foto: Hrvatska pošta

– Iako policija učestalo upozorava građane na ovakve i različite oblike prevara na internetu, i ovom prilikom ponovno pozivamo građane na dodatan oprez i na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama. Preporučujemo građanima da ne daju tražene podatke, pogotovo ne podatke s poleđina svojih debitnih i kreditnih kartica, te da zaprimljene lažne SMS-ove obrišu, a poveznice u njima ne otvaraju, istaknuto je na stranici Policijske uprave karlovačke.

I na internetskoj stranici Hrvatske pošte upozorili su svoje klijente na opasnost koja vreba iza SMS-a ovog pošiljatelja, a više možete saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap