Općina u Primorsko-goranskoj županiji počela sa zaprimanjem zahtjeva za godišnju pomoć za starije osobe

Ana Kanazir
2. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Općina Viškovo je od danas počela zaprimati zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina. Ovi zahtjevi će se primati sve do 31. ožujka, a pravo na pomoć imaju svi kojima mjesečni prihodi ne prelaze 531 euro mjesečno. Iznosi se kreću od 67 do 146 euro, ovisno o samoj visini prihoda.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Viškovo već petu godinu dijeli jednokratnu novčanu pomoć starijima od 65 godina, a iznosi ovise o cenzusima. Dobra je vijest da se još prošle godine povećao cenzus pa se povećao i broj potencijalnih korisnika.

Pomoć starijima | Unsplash
Pomoć umirovljenicima: U jednoj općini zaposlene gerontodomaćice, pružena psihološka i novčana pomoć

Iznosi od 67 do 146 eura

Ako ste iz Viškova, stariji od 65 godina i prihodi vam nisu veći od 531 euro, možete podnijeti zahtjev za godišnju jednokratnu pomoć sve do 31. ožujka. Pravo na pomoć ostvaruju korisnici bez prihoda ili oni s ukupnim mjesečnim prihodima do 531 euro.

Korisnik za kojeg se utvrdi prosječna visina ukupnog mjesečnog prihoda iz prethodne godine u iznosu do 265 eura ostvaruje pravo na jednokratnu pomoć u iznosu 146 eura. Korisnici s prihodima između 265,01 eura i 440 eura dobit će 93 eura, a korisnici s prihodima između 440,01 eura i 531 eura mogu računati na pomoć u iznosu od 67 eura.

Pod ukupnim mjesečnim prihodima smatraju se prihodi propisani Zakonom, odnosno sva financijska i materijalna sredstva koja samac ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način, a isplaćeni su u godini koja prethodi godini podnošenja zahtjeva odnosno od 1. siječnja . 2023. do 31. prosinca 2023. godine.

Pomoć se dijeli već petu godinu, a postoje uvjeti

– Ovo je peta godina u nizu da naši sumještani stariji od 65 godina koji su lošijeg imovinskog stanja imaju pravu na jednokratnu godišnju novčanu pomoć. Samo prošle godine, ovu vrstu pomoći primilo je oko 750 korisnika. U odnosu na prve tri godine primanja ove pomoći, ta je brojka porasla jer je prošle godine povećan cenzus na 531 euro čime je proširen obuhvat ovog prava i broj potencijalnih korisnika. Isto tako, povećan je i iznos novčane pomoći ovisno o prosječnoj visini ukupnog mjesečnog prihoda. Odluku o jednokratnoj godišnjoj novčanoj pomoći za osobe starije od 65 godina, Općina Viškovo donijela je među prvim jedinicama lokalne samouprave u okruženju jer smo svjesni činjenice da imamo nekoliko stotina sumještana koji su u nezavidnoj ekonomskoj situaciji i čiji prihodi nisu dostatni s obzirom na inflaciju i rastuće troškove života, rekla je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Pravo na jednokratnu novčanu godišnju pomoć ostvaruje:

  • Osoba s navršenih 65 godina života, koja je hrvatski državljanin s prebivalištem na području Općine Viškovo u neprekidnom trajanju od najmanje pet godina prije dana podnošenja zahtjeva
  • Osoba sa statusom stranca ili statusom osobe bez državljanstva ako u trenutku podnošenja zahtjeva najmanje pet godina neprekidno ima odobren stalni boravak i prijavljeno prebivalište na području općine Viškovo ili najmanje pet godina neprekidno ima odobren privremeni boravak i prijavljeno boravište na području Općine Viškovo.

U trenutku podnošenja zahtjeva podnositelj i članovi zajedničkog kućanstva ne smiju imati iskazano dospjelo dugovanje prema Općini Viškovo. Zahtjev se može podnijeti putem e-maila, a možete ga ispuniti ovdje. Ako je zaista nužno možete doći osobno u pisarnicu ponedjeljkom i srijedom od 8:30 do 11:00 sati i od 15:00 do 16:00 sati, utorkom od 13 do 18 sati i četvrtkom od 8:30 do 11:00 sati.

Copy link
Powered by Social Snap