Online kulturna događanja imaju mnoge benefite za usamljene ljude

Ana Kanazir
8. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Mnogi umirovljenici su usamljeni i često ne znaju kako si pomoći. Nekada zbog ovog osjećaja može doći i do razvoja depresije koja je vrlo ozbiljno stanje. Istraživanje je pokazalo kako pomoći kod ovih problema može virtualna šetnja muzejima i posjet raznim izložbama.

unutrašnjost muzeja

unutrašnjost muzeja | foto: kafai liu, unsplash

Virtualne šetnje, putovanja, posjeti kazalištima posebno su zaživjela za vrijeme lockdowna u pandemiji koronavirusa, a i danas postoji niz online kulturnih događaja koji su i dalje posjećeni. Osim što je ovakav oblik kulturnog uzdizanja vrlo praktičan, za umirovljenike nosi i mnoge druge prednosti.

Kako je izgledalo online kulturno događanje?

Istraživanje je pokazalo kako aktivnosti koje se tiču umjetnosti, a u kojima se može uživati iz topline vlastitog doma, mogu pozitivno utjecati na starije osobe koje su i inače usamljene. Ispitano je 106 osoba starijih od 65 godina. Pola ispitanika je jednom tjedno u tri mjeseca trajanja istraživanja posjetilo online muzeje uz profesionalno vodstvo na turi koja je trajala do 45 minuta, dok druga polovica nije imala nikakve online kulturne aktivnosti u sva tri mjeseca trajanja istraživanja.

Koje su prednosti online kulturnih događanja?

Provoditelji istraživanja kažu kako je dovoljan samo jedan virtualni posjet muzejima tjedno kako bi se vidjela poboljšanja u mentalnom stanju osoba. Ove osobe su se osjećale uključene, a poboljšala im se i kvaliteta života. Osim toga, uvijek mogu naučiti nešto i time vježbati mozak.  Online kulturnim događajima su se osjećale uključeno, povećalo im se samopouzdanje, kao i kvaliteta života. S druge strane, kod umirovljenika koji nisu online posjećivali muzeje nije bilo nikakve pozitivne promjene u raspoloženju i životu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Online kulturna događanja u Hrvatskoj 

U vrijeme lockdowna, odnosno karantene je i u Hrvatskoj bilo niz događaja koji su se mogli pratiti online. Na primjer, Hrvatsko narodno kazalište i Zagrebačko kazalište mladih su imali niz predstava na svojim YouTube kanalima koje su se mogle pogledati besplatno. Mogli su se pratiti i filmski festivali, koncerti, a posebno su popularni bili kvizovi, koji se i danas mogu igrati online.

Online kulturna događanja imaju mnoge benefite za usamljene ljude
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap