Oko 10 tisuća umirovljenika dobilo višak – do tri dodatne mirovine

Josip Mihaljević
2. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Tri dodatne mirovine dobili su bivši štediše koji su ugovorili doživotno primanje mirovine iz trećeg, dobrovoljnog mirovinskog stupa. Oni koji su ugovorili isplatu mirovina na ograničeno razdoblje dobili su jednu prosječnu mirovinu više, a novi su dobili razmjeran iznos.

penzic veseli

Foto: Pixabay

Umirovljenici koji su nekoć dobrovoljno štedjeli za starost u Raiffeisen mirovinskom fondu, prošloga su tjedna dobili ugodno iznenađenje, piše novilist.hr. Bivši ‘trećestupaši’ dobili su jednu dodatnu mirovinu, a neki su primili još tri prosječne mirovine iz trećeg stupa.

Riječ je o isplati viška novca koji je ostvaren prošle godine iz “ulaganja imovine za pokriće tehničkih pričuva dobrovoljnog mirovinskog osiguranja”, objavilo je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD).

Do ove isplate je došlo jer su mirovinski fondovi prošle godine imali dobre rezultate.

Oni koji su ugovorili doživotni primanje mirovine dobili su tri dodatne mirovine iz trećeg stupa, a oni koji su ugovorili isplatu na određeno razdoblje dobili su jednu dodatnu mirovinu. Novi umirovljenici koji su mirovinu primali samo u dijelu prošle godine dobili su razmjeran iznos.

“Uprava RMOD-a donijela je odluku o isplati dijela viška korisnicima mirovina iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (treći stup) razmjerno iznosu ugovorene mirovine, trajanju isplate, obliku mirovine i potrebnom iznosu tehničke pričuve za svaki pojedini ugovor o mirovini”, priopćili su iz RMOD-a.

Prosječna mirovina iz trećeg stupa – 1.074 kune!

stednja
Mirovine deblje za 900 kuna: Treći stup postaje sve popularniji zbog ove tri pogodnosti

Te se mirovine, naravno, ne odnose na ogromnu većinu od 1,24 umirovljenika u Hrvatskoj koji su svoje mirovine primarno zaradili iz I. i II. stupa mirovinskog osiguranja. “Dodatne” mirovine dobili su oni umirovljenici koji su tijekom radnog vijeka uplaćivali po nekoliko stotina kuna mjesečno (ili više) u neki od dobrovoljnih mirovinskih fondova, u ovom slučaju Raiffeisen ODMF.

RMOD trenutačno u isplati ima 9.330 ugovora o mirovini iz trećeg stupa, a šef komunikacija u Raiffeisen banci Ivan Tolić kaže da višak isplaćuju već šestu godinu za redom.

Zanimljiv je podatak da prosječna mirovina korisnika iz trećeg stupa iznosi 1.074 kune mjesečno. Naravno, taj iznos ovisi o tomu koliko dugo je osiguranik štedio i koliko je novca uplatio u treći stup, kao i o načinu na koji je ugovorio isplatu mirovine.

U Hrvatskoj se dobrovoljno može štedjeti u osam mirovinskih fondova pri svim većim bankama, a velik broj stručnjaka govori da je štednja u trećem stupu zapravo najisplativija jer država subvencionira vašu privatnu štednju.

U spomenutih osam dobrovoljnih mirovinskih fondova imamo 333 tisuće članova, a ukupna imovina im je nešto više od 5 milijardi kuna.

Oko 10 tisuća umirovljenika dobilo višak – do tri dodatne mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap