Odzvonilo plastičnim karticama: Evo kada Njemačka uvodi digitalnu zdravstvenu iskaznicu

Luka Kalac
6. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Od 2026. godine njemački zdravstveni sustav uvodi digitalnu zdravstvenu iskaznicu, a njome će se zamijeniti plastična kartica s čipom. Na njoj će liječniku, između ostalog, biti dostupan broj zdravstvenog osiguranja, ime, datum rođenja i podatak kojem fondu zdravstvenog osiguranja pripada pacijent. Ovom promjenom će se pojednostaviti pristup online zdravstvenim aplikacijama kojima će se moći pristupiti pomoću pametnog telefona.

Liječnica u bijeloj kuti postavlja pacijentu pitanja u vezi njegovog zdravstvenog stanja.

Liječnica i pacijent | Foto: Freepik / pressfoto

Pred njemačkim zdravstvenim sustavom su veliki digitalni projekti. Početkom ove godine, njemački liječnici i pacijenti su počeli koristiti e-recept. Već iduće, 2025. godine, očekuje se uvođenje elektroničkog kartona pacijenata. Za razliku od njega, projekt digitalne zdravstvene iskaznice je već počeo, iako se procjenjuje da će u punom mahu biti tek od 2026. godine.

Digitalna zdravstvena iskaznica, po svom konceptu, djelomično podsjeća na elektroničku osobnu iskaznicu. Na njoj će biti ubilježeni svi podaci potrebni za liječenje u njemačkom zdravstvenom sustavu. Broj zdravstvenog osiguranja, ime, datum rođenja i podatke kojem fondu zdravstvenog osiguranja pripada pacijent, samo su neki od podataka koji će biti dostupni liječniku.

S ovom velikom promjenom u njemačkom zdravstvenom sustavu, pacijenti više neće morati pokazivati fizičku karticu zdravstvenog osiguranja. Osobe koje ne žele digitalnu karticu ili nemaju pametni telefon, moći će i dalje koristiti plastičnu zdravstvenu iskaznicu, prenosi fenix-magazin.de.

Digitalna zdravstvena iskaznica dostupna već od ove godine

Njemački zakon propisuje da su zdravstvena osiguravajuća društva od samog početka ove godine obvezna izdavati digitalnu zdravstvenu iskaznicu svojim osiguranicima koji su podnijeli zahtjev. Unatoč tome što će projekt digitalnih zdravstvenih iskaznica zaživjeti 2026. godine, već krajem prošle godine pojedina osiguravajuća društva su pisala osiguranicima o mogućnosti pokretanja izdavanja digitalne zdravstvene iskaznice.

Cilj ove promjene je olakšati pristup online zdravstvenim aplikacijama kojima će se moći pristupiti pomoću pametnog telefona. Ova mogućnost će pomoći osiguranicima pri prijavi u aplikacije e-recepta i elektroničke kartoteke bolesnika s novim PIN-om.

Radnici na gradilištu
Visoke mirovine nedostižne i Nijemcima: Evo koliko bi morali raditi za 2.300 eura

Evo kako pokrenuti izdavanje ove iskaznice

Ako želite dobiti spomenutu digitalnu zdravstvenu iskaznicu, prije svega ćete morati kontaktirati svoje zdravstveno osiguranje. Bitno je znati da su brojna osiguravajuća društva u Njemačkoj izradila stranice s informacijama na internetu. Isto tako, svojim korisnicima nude i kontakt kako bi im pomogli pri realizaciji ovog projekta. Izdavanje digitalne zdravstvene iskaznice obično se može pokrenuti i putem aplikacija zdravstvenog osiguranja.

Zanimljivo je i to da će se digitalnoj zdravstvenoj kartici, od 2026. godine dodati još jedna funkcija. Od tada pacijentima neće biti potrebna zdravstvena iskaznica kao dokaz osiguranja u liječničkoj ordinaciji jer će se moći identificirati svojim digitalnim identitetom. Mnogi pretpostavljaju kako će ovo biti veliki iskorak ka budućnosti telematičke infrastrukture koja neće ovisiti o fizičkim karticama, piše fenix-magazin.de.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap