Umirovljenici čekaju besplatne police, nisu uplatili dopunsko pa ne idu na pregled!

Jasmina Grgurić
9. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Nakon što su Sindikat umirovljenika i Vlada dogovorili povećanje cenzusa za besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, na čekanju je izmjena zakona, odnosno primjena koja će za 10.000 umirovljenika vratiti ovo pravo, izgubljeno zbog usklađivanja mirovina, odnosno njihova rasta. Neki od njih nisu obnovili police, jer znaju da ih više neće morati plaćati pa sada strahuju od odlaska liječniku dok se ne donesene zakonsko rješenje.

Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Vlada je u prosincu temeljem zahtjeva Sindikata umirovljenika pristala povećati dohodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja. Razlog je taj kako bi se dijelu umirovljenika vratilo ovo pravo, koje su izgubili kroz redovno usklađivanje, odnosno rast mirovina. No, cenzus se podiže za samo 60 kuna samcima na 2.000 kuna te na oko 1.565 kuna po članu obitelji pa je jasno da nepravda neće biti ispravljena prema svima koji su posljednjih godina morali početi plaćati 70 kuna mjesečno zbog simboličkih povećanja mirovina za par desetaka kuna.

Čekaju besplatne police pa ne idu na pregled

Raste cenzus: Što su umirovljeničke udruge dogovorile s premijerom Plenkovićem?

Osim povećanja cenzusa, u zakon bi trebalo, prema postignutom dogovoru, ugraditi i odredbu prema kojoj će on rasti kod svakog daljnjeg usklađivanja mirovina kako nove skupine starijih građana ne bi ostajale bez police na račun državnog proračuna.

Međutim,  izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i Zakona o mirovinskom osiguranju još nisu stigle u javnu raspravu pa se na zakonsko rješenje čeka. U svakom slučaju, njega bi trebalo donijeti prije ožujka kada će se na mirovinama osjetiti siječanjsko usklađivanje. Na to upozorava i predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna.

“Ne sumnjam da će se dogovoreno i provesti i da će ministarstva uskoro pripremiti zakonske izmjene, ali mi sada imamo problem da umirovljenici čekaju da se to dogodi i da nisu uplatili police i onda nerado odlaze na preglede koje bi trebali i morali obaviti” – rekla je za Novi list Višnja Fortuna.

Predsjednica Sindikata umirovljenika, Jasna A. Petrović kaže da bi jedino ispravno bilo povećati cenzus na visinu hrvatske granice siromaštva od 2.485 kuna, ali da su ispregovarali ono što je jedino bilo realno. Time će se namiriti šteta onima koji su policu izgubili rujanskim usklađivanjem lani, ali i spriječiti daljnje “ispadanje” umirovljenika.

Kompromisno rješenje koje i dalje nije službeno

Cenzus se nije mijenjao posljednjih 15 godina, iako su rasli troškovi života, ali i plaće i mirovine. Tako se, prema podacima SUH-a, u posljednjih sedam godina broj korisnika polica dopunskog osiguranja na teret države smanjio za više od 200 tisuća, odnosno sa 944 tisuće na sadašnje oko 743 tisuće. Među onima koji imaju to pravo je oko 163 tisuće umirovljenika, ali i njihov je broj sa svakim simboličkim povećanjem mirovine sve manji.

hrelja cenzus
HSU skupio više od 52 tisuće potpisa za povećanje cenzusa: "2020. je godina borbe protiv siromaštva"

Problem se aktualizirao u posljednjih godinu i pol dana, kada smo imali veći rast mirovina kroz usklađivanje nego ranije pa su i sami umirovljenici upozorili da su zbog 40 kuna veće mirovine prekoračili cenzus i dobili novi mjesečni trošak od 70 kuna za policu. Aktivirao se Sindikat, ministri Marko Pavić i Milan Kujundžić obećavali su javno riješiti ovo pitanje, ali više od godinu dana nije bilo pomaka, sve do nedavnog dogovora koji predstavlja tek kompromisno rješenje te i dalje nije služben.

Također, na isto posljednjih mjeseci intenzivno upozorava u Saboru i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji je pokrenuo peticiju za povećanje cenzusa, dok je zakonski prijedlog stranke sa znatno većim cenzusima odbijen.

Umirovljenici čekaju besplatne police, nisu uplatili dopunsko pa ne idu na pregled!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap