Odgovor HZMO-u: “Kakve sve prijetnje radnici doživljavaju, dođite u Tvrtkovu i vidite sobe zatrpane spisima”

Josip Mihaljević
16. travnja 2019.
Novosti
A- A+

 Višnja Stanišić, predsjednica radničkog sindikata zaposlenih u HZMO-u kratko je prokomentirala reakciju te ustanove na današnji prosvjed.

prosvjed hzmo

Foto: Višnja Stanišić, predsjednica | HRT screenshot

HZMO je danas odgovorio na naš upit o problemima na radnim mjestima koje su iznijeli predstavnici sindikata. Odgovor Zavoda možete pročitati ovdje.

Rast plaća nema veze s odlukom Zavoda

hzmo

HZMO odgovorio na prosvjede sindikata: "Problemi postoje, ali iznesene tvrdnje su paušalne i netočne"

Stanišić smatra da je svaki komentar na njihovo priopćenje besmislenim:

“Govori se o povećanju ažurnosti ali ne i o načinu kako do toga dolazi. Kakve sve prijetnje radnici doživljavaju. Zašto nitko od poslovodstva ne dođe u Tvrtkovu i ne prođe sobama pa da vidi koliko su zatrpane spisima.  Statistika sve podnosi”, kazala je.

Na optužbu Zavoda da je prosvjed organiziran kako bi radnici dobili veću pregovaračku most u pregovorima o djelovanju sindikalnih povjerenika, kaže da je nakon 8 godina sve dogovoreno i da je jedino što nedostaje – službeni potpis.

O rastu plaća, s kojima se HZMO pohvalio, kazala je kako to nije rezultat niti odluka HZMO-a nego rezultat dogovora Vlade i sindikata na državnoj razini.

Možda najveći prijepor nastao je oko toga koliko zaposlenika HZMO-a od njih 2731 radi na temeljnim poslovnim procesima. Stanišić tvrdi da ih je tamo tek 40-ak posto, dok HZMO tvrdi da je ta brojka bliža 75 posto.

“Ne znam od kuda im podatak i koja  su  sve  radna mjesta podveli pod temeljne procese, ( očito da su uz provedbu tu uvrstili još poveliki broj drugih radnih mjesta)ali budući smo sudjelovali u radnoj skupini koja je trebala detektirati provedbena radna mjesta ovaj podatak je netočan.  Za primjer je uzeta  Područnu službu u Zagrebu, a zašto se nije iznesen podatak o  broju radnika u provedbi  u Središnjoj službi”, pita se Stanšić.

HZMO se pohvalio kako su radnicima uveli klimu, a to su napravili tek nakon inspekcije rada

račun mirovina

Evo što se događa s novcem od mirovine na računu kada osoba premine

Povećanje godišnjeg odmora i dodatak na uspješnost nazvala je “čistom izmišljotinom”, a sve druge pogodnosti koje je HZMO naveo dio su temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Osim toga, primjenjuju se godinama.

Priznaje da je jedina novina koju su uveli mentorstvo, ali ju naziva upitnom mjerom.

“Istina je da su klimatizirali prostore ali tek kada smo im pozvali inspektore za zaštitu na radu pa su dobili rješenje da moraju bezuvjetno klimatizirati prostorije.

I za kraj, nitko od mojih kolega nema pojma tko je službenik koji svim radnicima stoji na raspolaganj za otklanjanje nejasnoća pri primjeni Zakona o zaštiti osobnih podataka”, kaže Stanišić.

Za kraj je dodala kako ne misli je problem nastao “zbog osobnih stavova pojedinaca”, nego o stavu velike većine radnika o čemu je svjedočila i velika podrška istih iz cijele Hrvatske.