Od rujna se očekuje i poskupljenje kruha: “Bit ćemo prisiljeni dići cijene”

Josip Mihaljević
20. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Cijena kilograma pšenice premašila je dvije kune, skuplje je i ulje, a pekare zbog većih troškova najavljuju poskupljenje kruha i drugih pekarskih proizvoda.

kruh

Foto: Unsplash

Mjesec dana nakon žetve cijena kilograma pšenice veća je od dvije kune, a s poskupljenjem ulja pekare najavljuju poskupljenje kruha i drugih pekarskih proizvoda, piše Index.hr. Skuplje namirnice u proizvodnji nerijetko znače i veću cijenu proizvoda za građane. Index.hr je kontaktirao najveće hrvatske pekarske lance, koji su, unatoč opreznim izjavama, svjesni da će do poskupljenja vrlo vjerojatno doći.

Vlasnik Dinare Josip Galiot kaže da se teško nose s poskupljenjem namirnica i kako će od 1. rujna povisiti cijene u svom pekarskom lancu, no ne otkriva za koliko točno:

“Teško nam je donijeti odluku o poskupljenju. Moramo još snimiti situaciju, no cijene moramo dizati, ne možemo se pokriti, već smo sad pred stečajem. Pa litra ulja je od veljače drastično poskupjela. Bila je 5.75 kn u nabavi, za pola godine je otišla 100 posto gore, a ulje nam je dosta veliki faktor u proizvodnji. Već smo u velikom gubitku u ovih pola godine, tako da ćemo morati poskupjeti. Od 1. rujna ćemo dići sve cijene, a za neke proizvode cijene će biti dosta više jer je sva sirovina jako poskupjela. Pa mi u Dinari već 20 godina držimo cijenu bijelog kruha od 6.5 kuna”, kazao je za Index.hr.

Dodaje kako je tržište puno zamrznutih pekarskih proizvoda koji se prodaju u većim trgovačkim lancima i da se s njima teško nositi.

“Svi će dizati cijene kruha i pekarskih proizvoda, to je neminovno. Do prije tri godine za pekarsku industriju u Hrvatskoj trebalo je 550.000 tona pšenice, sad nam je dovoljno 350.000, dakle ostalo dolaze smrznuti proizvodi s tendencijom da ih bude još i više. Ove godine je netko ciljano izvezao pšenicu pa je nemamo i cijene rastu nenormalno, tako da će se to odraziti i na cijene pekarskih proizvoda”, poručio je Galiot.

Iz Dubravice poručuju kako još uvijek ne razmišljaju o poskupljenju, a lanac pekara Mlinar indirektno poručuju da veće sirovine znače i skuplji kruh.

Od rujna se očekuje i poskupljenje kruha: “Bit ćemo prisiljeni dići cijene”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap