Obrazovanje ne poznaje godine: Fakultet upisao sa 28, a diplomirao u 71.

Jasmina Grgurić Zanze
13. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

“Nakon što sam diplomirao, sada želim naučiti jedan strani jezik, te nastaviti sa postdiplomskim studijima… Ako volimo ovu zemlju, bez obzira na naše godine moramo učiti, raditi i proizvoditi. To što sam penzioner, ne znači da trebam negdje leći u ćošak i čekati da umrem”

Foto: Pixabay

Biologiju je upisao kada je imao 28 godina, a diplomirao je u 71. godini života. Hasan Unlu iz turskog grada Antalije studirao je više od četiri desetljeća, a zvanje diplomiranog biologa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu stekao je nakon 43 godine. Ipak, za to nije “zaslužna” lijenost ili nesposobnost, već splet životnih okolnosti. Naime, fakultet je upisao 1974. godine dok je radio kako državni službenik u turskom Ministarstvu zdravstva. Kako je radio u Burduru, nije uspijevao uskladiti poslovne i fakultetske obveze na Univerzitetu Hacettepe u glavnom gradu Ankari.

Kolege mislili da je profesor

Nakon rada u državnoj službi počeo se baviti trgovinom, no želja da diplomira biologiju nije ga napuštala pa je sa studijem nastavio prije četiri godine na Univerzitetu Akdeniz u Antaliji, gdje je sada diplomirao, piše Radio Sarajevo.

Kolege su najprije mislili da je profesor, a s vremenom je s njima uspostavio dobar odnos koji opisuje kao onaj starijeg i mlađeg brata. Kada bi ga pitali zašto studira, umjesto da kao umirovljenik odmara kod kuće, odgovarao im je da obrazovanje ne poznaje godine. Iako je riječ o mladima između 18 i 24 godine, s njima je mnogo vremena provodio u studentskoj kantini. Za vrijeme studija nastavio se baviti trgovinom.

“Iako sam se bavio trgovinom, moja želja da diplomiram nikada nije prestala. Uvijek sam želio učiti. Postavljam sebi nove ciljeve. Nakon što sam diplomirao, sada želim naučiti jedan strani jezik, te nastaviti sa postdiplomskim studijima. Imam dvoje djece i tri unuka. Unuk je također student. Govorio sam mu da dođe u Antaliju da diplomiramo zajedno na istom univerzitetu. On mi je kazao ‘ako ti studiraš u ovim godinama, ja moram doktorirati’. Unuk je trenutno na doktorskom studiju. Tako da je oko mene nastala jedna sinergija” – rekao je Hasan Unlu.

Poseban odnos prema obrazovanju

Ispričao je kako su prijatelji i obitelj jako ponosni na činjenicu da je diplomirao u osmom desetljeću života. Njegova majka je, kaže, naučila čitati i pisati u 55. godini, dok mu je ujak u poodmaklim godinama diplomirao književnost. Ističe kako je njegova obitelj oduvijek imala poseban odnos prema obrazovanju.

“Ako volimo ovu zemlju, bez obzira na naše godine moramo učiti, raditi i proizvoditi. To što sam penzioner, ne znači da trebam negdje leći u ćošak i čekati da umrem” – kazao je Unlu.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Antaliji, prof. dr. Ahmet Aksoy, rekao je kako se sjeća dana kada je Unlu upisao fakultet te ga opisao kako vrlo marljivog i vrijednog studenta. Nada se kako će nastaviti postdiplomski studij, a zanimljivo je i to kako su se na fakultetu koristili njegovim iskustvom i savjetima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap