Obrat u priči o osuđenom prosjaku: U džepu je imao 1850 kuna i još 10 tisuća eura na računu?

Josip Mihaljević
15. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Sud je 57-godišnjeg muškarca zbog prosjačenja osudio na 15 dana zatvora, ali je završio samo s uvjetnom kaznom. Javila se sutkinja koja ga je osudila koja kaže da se po njoj udara sa svih strana, ali i da javnost nije upoznata s detaljima slučaja.

prosjak

Foto: Pixabay

Svaka priča ima dvije strane pa tako i viralna vijest o presudi stalne službe u Gračacu pri Općinskom sudu u Gospiću u kojoj je 57-godišnji Rajko S. osuđen zbog prosjačenja ukupnog iznosa od 60 kuna govoreći građanima da je gladan. Prijavila ga je policija, a sud ga je osudio na 15 dana zatvora što je preinačeno u uvjetnu kaznu koja propisuje da u sljedećih 12 mjeseci ne smije počiniti isti ili teži prekršaj.

Tečaj €/kn: 7,53450

U trenutku prosjačenja u džepu imao 1.850 kuna

Sutkinja Nevenka Šimunović, koja je donijela presudu, istupila je i za Jutarnji list objasnila pozadinu priče.

prosjak
Sud osudio 57-godišnjeg muškarca jer je građanima govorio da je gladan: "Odao se prosjačenju"

“Onaj prosjak je bio procesuiran od strane policije zato što je tražio milostinju. Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira je određeno da će se kazniti novčano ili kaznom zatvora onaj tko prosjači i odaje se skitnji. Znači, ja na temelju optužnog prijedloga dajem prekršajni nalog, nakoji čovjek ima pravo prigovora, i to s uvjetnom zatvorskom kaznom kao najblažom sankcijom, da izbjegne čovjek trošak jer je pod navodnicima prosjak”, započinje Šimunović.

Šimunović nastavlja i govori kako se radi o “kriminalcu” i da bi mediji to trebali objaviti, kao i da 57-godišnjak iza sebe ima kaznenu evidenciju. Dodaje kako je glasnogovornica policije u Zadru izbjegla izreći podatak da je gospodin u trenutku prosjačenja kod sebe u džepu imao 1.850 kuna.

“On nije gladan kruha, on je čisti profesionalni prosjak”, zaključuje Šimunović.

On kaže da ima 10 tisuća eura ušteđevine, a u selu pričaju da ima 30 tisuća

Slobodna Dalmacija je posjetila osuđenog čovjeka, a on im je ispričao životnu priču. Kaže da će nastaviti prosjačiti jer druge nema i da ga nitko u tomu neće moći zaustaviti. Naime, u njegovom selu Radljevci kod Knina mještani nemaju dobar odnos s njim i govore kako ima 30 tisuća eura ušteđevine na računu.

“Nemam trideset tisuća eura, nego deset tisuća eura i na te novce sam dao punomoć jednoj svojoj rodici koja me sa svojim bratom jedina obilazi od cijele rodbine i hoće me smjestiti u neki pristojni dom, jer ne može gledati da se mučim i živim ovako. Dođe i njen brat, ali je sad on otišao privremeno raditi u Njemačku. Očeva rodbina je u Batajnici i nikakav kontakt s njima nemam.

Zapravo, ja sam na svijetu kao suhi hrast na vjetru, a prositi moram”, kazao je Rajko za Slobodnu Dalmaciju.

Priznaje da ga je pregazio život i da ima rodbinu u Australiji koja ga je obećala pozvati da dođe k njima, ali poziv nikako da dođe. Za Slobodnu Dalmaciju je kazao kako ima sedam i pol godina radnog staža i kako se nada da će imati neke koristi od toga kada doživi starosnu mirovinu. Međutim, minimalan broj godina staža za ostvarivanje prava na mirovinu je 15 godina, tako da će mu jedino preostati prijaviti se za nacionalnu naknadu za starije osobe i to tek kada napuni 65 godina.

Obrat u priči o osuđenom prosjaku: U džepu je imao 1850 kuna i još 10 tisuća eura na računu?
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap