Obrađeno 99.97% glasova: Plenković većinu može sastaviti do ručka

Josip Mihaljević
6. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Državno izborno povjerenstvo obradilo je 99.97% glasova, a mjesta u Saboru su već poznata. HDZ je, s tri mandata iz dijaspore, na 66 mandata, a izbore je obilježio i debakl Bernardićevog SDP-a.

andrej plenković

Foto: Andrej Plenković | Youtube screenshot

Jučer su održani izbori za zastupnike u Hrvatski sabor, a 46,90% birača koliko ih je izašlo na izbore (najniža izlaznost u povijesti RH), glasali su ovako:

  • HDZ – 63 mandata (+ sva tri iz dijaspore)
  • Restart koalicija – 41 mandat
  • Domovinski pokret – 16 mandata
  • Most – 8 mandata
  • Možemo! – 7 mandata
  • Stranka s imenom i prezimenom, Fokus, Pametno – 3 mandata
  • HNS – 1 mandat

Izbore obilježio debakl Restart koalicije

Sve ankete su govorile da idemo prema tijesnim izborima, ali kao što vidimo – to ni približno nije bilo točno.

HDZ je izdominirao u svim izbornim jedinicama osim u III. i VIII. gdje je SDP uspio sačuvati status utvrde, no Restart koalicija ne može biti sretna s rezultatom u te dvije jedinice jer je on još lošiji nego na prijašnjim izborima.

HDZ je po prvi puta najviše glasova dobio u Zagrebu, dijelom zbog toga što je koalicija Možemo! postigla fantastičan rezultat s kojim su prepolovili podršku SDP-a u I. izbornoj jedinici.

Plenković većinu može sastaviti do ručka

Andrej Plenković nedavno je pobijedio na unutarstranačkim izborima s gotovo 80 posto podrške, a rezultati ovih izbora govore da će sasvim sigurno ostati na mjestu predsjednika Vlade.

Trenutačno imaju 66 mandata u ruci. Osam manjinskih zastupnika tradicionalno podržavaju relativnog pobjednika izbora, što znači da su praktički na 74 zastupnika.

Još tri zastupnika mogu pronaći bez kompliciranih postizbornih koalicija, što je velik udarac za Domovinski pokret Miroslava Škore koji je ostao bez trgovačkog potencijala.

U opoziciji ćemo sasvim sigurno gledati SDP, Možemo!, Most i dobar dio Domovinskog pokreta.

Obrađeno 99.97% glasova: Plenković većinu može sastaviti do ručka
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap