Oboljeli su uglavnom srednje životne dobi, otkrili koliko je starijih od 60 i 70 godina

Jasmina Grgurić
24. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Broj zaraženih koronavirusom porastao je za 46 novooboljelih i sada ih je 361 ukupno. Na respiratoru je šestero osoba, od kojih jedna nova. Stožer za civilnu zaštitu razmišlja o uvođenju novih, strožih mjera kako bi se spriječio nagli skok oboljelih. Pacijenti su u prosjeku srednje životne dobi, s manjim postotkom starijih osoba.

beroš božinović

Foto: Ministri Vili Beroš i Davor Božinović | Youtube screenshot

Hrvatska je preko noći dobila novih 46 oboljelih građana od koronavirusa te je sada kod 361 osobe potvrđena zaraza, pri čemu je testirano 3.013 osoba, kazao je maloprije ministar Vili Beroš na konferenciji Stožera za civilnu zaštitu.

“Oboljelih je u odnosu na jučer znatno više, ali zadovoljni smo jer je ipak manje od onoga što smo očekivali” – rekao je Beroš.

Prosječna dob zaraženih je 49 godina, pri čemu je od koronavirusa oboljelo 12,7 posto osoba između 60 i 70 godina te 6,1 posto kod onih između 70 i 80 godina, što je relativno dobro stanje, s obzirom da se starije osobe nalaze u rizičnoj skupini. Muškaraca je 56 posto, a žena 44 posto. Manji broj oboljelih u starijoj populaciji objašnjava se njihovim ostankom kod kuće, dok su ljudi srednje dobi među prvim zaraženima zbog kretanja, odlazaka na posao, skijanja te općenito većeg kontakta s ljudima.

Iz Stožera su napomenuli kako možemo i bolje voditi bitku s koronavirusom, naglasivši kako je sada više nego ikada važna međugeneracijska solidarnost, da mladi pomognu starijima kako ne bi morali napuštati domove, ali pritom uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite.

Ministar Davor Božinović pozvao je sve osobe kojima je palo napamet da iskoriste snijeg za zimske radosti da odmah odustanu od te ideje, jer će nadležne službe roditelje u tome spriječiti i vratiti ih kućama.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti kazala je kako se u bolnici nalazi 36 osoba. Odgovorila je i na pitanje pomaže li lijek Sumamed u liječenju koronavirusa. Navela je da je to izvrstan lijek širokog spektra s protuupalnim djelovanjem, ali da je još puno nepoznanica oko virusa.

Krunoslav Capak napomenuo je kako s promjenom vremenskih okolnosti i dolaskom hladnijeg vremena treba posebno obratiti pozornost na pridržavanje ranije izdanih uputa za održavanje higijene u vlastitim domovima. U prvom redu to znači redovno pranje ruku i površina, posebno onih koje mogu biti kontaminirane stvarima unesenima izvana te onih koje često dodirujemo rukama.

“Naša krivulja zaraženih raste, ali ne tako kao u drugim zemljama. Mi mislimo da smo na vrijeme i postepeno uvodili sve strože mjere. Vjerujemo da će efekt ovih mjera koje smo sada uveli vidjeti kroz par dana. To ćemo tek vidjeti kroz 5-6 dana. Imamo 1.290 kontakata od dokazanih bolesnika, vidjet ćemo kakva će situacija biti s njima” – rekao je Capak.

Ministar Božinović je napomenuo da se razmišlja i o rigoroznijim mjerama ako se građani ne budu pridržavali odluka koje su do sada donesene. Tek za pet do šest dana će se vidjeti stvarno stanje broja oboljelih, zbog inkubacije bolesti.

Napomenuli su i da se propusnice za međugradska putovanja izdaju online za radnike, dok ih ostali mogu tražiti od lokalnih stožera civilne zaštite.

Također, rečeno je kako nisu propisane mjere za nošenje zaštitnih maski koje pomažu tek djelomično i nisu apsolutna zaštita, no ipak mogu poslužiti u slučajevima kihanja i kašljanja, prvenstveno kako bismo zaštitili druge osobe, ali u kraćim i manje direktnim izlaganjima i sebe.

Oboljeli su uglavnom srednje životne dobi, otkrili koliko je starijih od 60 i 70 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap