Objavljena lista najbogatijih zemalja, Hrvatska je na visokom 35. mjestu

Ana Kanazir
23. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Allianz je objavio globalan popis najbogatijih zemalja svijeta. Hrvatska se na tom popisu pronašla na 35. mjestu, dok je na prvom mjestu SAD. Hrvatska je tako u 2021. godini bilježila neto financijsku imovinu od 14.400 eura po glavi stanovnika, odnosno bruto financijska imovina kućanstava iznosila je 79 milijardi eura, uz skok na godišnjoj razini za 10,9 posto, a to je najveći rast u posljednjih deset godina.

Foto: Pixabay

Ovo je 13. izdanje izvješća o globalnom bogatstvu, a Hrvatska bilježi odlične rezultate. Ovo je možda bio zadnji tako dobar rezultat zbog svih događaja u ovoj godini, ali i izjave glavnog ekonomista Allianza koji kaže kako je 2021. godina označila kraj jednog razdoblja.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Porastao je globalni dug kućanstava

Za ovu godinu prognoze nisu dobre zbog rata u Ukrajini, nestašice energenata i hrane, kao i zbog pooštrene monetarne politike koja utječe na ekonomiju i tržišta. Tako će globalna financijska imovina u ovoj godini pasti za više od dva posto, dok će kućanstva izgubiti desetinu svog bogatstva, prenosi N1.

Glavni ekonomist Allianza, Ludovic Subran je izjavio kako je 2021. označila kraj jednog razdoblja.

– Protekle tri godine bile su izuzetne i za većinu štediša predstavljale su razdoblje blagostanja. No, ova i nadolazeće godine bit će drugačije. Kriza u području troškova života stavit će koncept društvenog ugovora na kušnju. Tvorci politika suočeni su s golemim izazovom ovladavanja energetskom krizom, provođenja zelene transformacije i poticanja rasta uz istovremeno kočenje monetarne politike. Nema više mjesta za bilo kakve pogreške u politikama. Ključ uspjeha leži u inovativnim i ciljanim mjerama na nacionalnoj razini, kao i u europskom jedinstvu na nadnacionalnoj razini“, Subranova je izjava koja se prenosi u objavi.

Osim toga, zabrinutost raste i zbog povećane razine globalnog duga kućanstava, koji je na kraju 2021. iznosio 52.000 milijardi eura.

Novi podaci pokazuju: Siromašniji smo od Slovenaca, ali smo zato značajno bogatiji od stanovnika BiH

Kako stoji Hrvatska?

Rezultati pokazuju kako naši stanovnici više nego ikada štede u obliku ulaganja u dionice, investicijske fondove i druge vrijednosne papire. Upravo je ova vrsta štednje zabilježila najveću stopu rasta od svih kategorija imovine i to za 12,7 posto. Najpopularniji oblik štednje ipak je onaj u bankovnim depozitima, a u Hrvatskoj ovakva štednja čini 49 posto ukupne imovine.

– Međutim, s obzirom na njezin udjel u portfelju od samo 21 posto, jasno je kako hrvatska kućanstva još uvijek ulažu tek mali dio svoje ušteđevine u proizvode tržišta kapitala, pa i znatno manje od prosjeka u istočnoj Europi, koji iznosi 34 posto”, napomenuli su iz Allianza.

Zabilježen je i rast duga prošle godine za četiri posto, dok je neto financijska imovina iznosila 58 milijardi eura, ostvarivši rast od 13,7 posto.

Prema podacima Europskog statističkog ureda o visini stvarne osobne potrošnje i BDP-a po paritetu kupovne moći za prošlu godinu, Hrvati su nešto siromašniji od Slovenaca, ali su gotovo dvostruko bogatiji od stanovnika Bosne i Hercegovine, a više možete pročitati ovdje. 

Objavljena lista najbogatijih zemalja, Hrvatska je na visokom 35. mjestu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap