U Hrvatskoj ništa novo: Objavljen novi Cro Demoskop, najveći imaju i dalje najveću potporu

Milan Dalmacija
8. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Najnovije istraživanje javnog mnijenja, Cro Demoskop pokazalo je da građani i dalje najviše vjeruju najvećim strankama. No, umirovljeničkih predstavnika u politici nema niti u širem izboru.

Andrej Plenković

Foto: Premijer se sprema podnijeti izviješće o radu Vlade | YouTube screenshot

Mjesec za nama obilježila je, kao i dosad, inflacija te problemi s cijenama energenata, no zato je otvoren Pelješki most. To je podiglo popularnost nekih političara, ali ne i HDZ-a, sudeći po najnovijem istraživanju javnog mnijenja Cro Demoskop, kojeg donosi RTL.

(Ne)povjerenje građana: Pogledajte najnovije rejtinge stranaka i kako stoji HSU

Iako je vladajuća stranka s 27,1 posto i dalje prvi izbor hrvatskih birača, u odnosu na protekla četiri mjeseca doživjela je blagi pad. U padu je i SDP sa 16,1 posto podrške te Možemo! s 10,6 posto. Zatim slijede Most (8,4 posto) i Domovinski pokret (5,8 posto).

Sve ostale stranke, da su sada izbori, ne bi prešle izborni prag i ušle u Sabor. Među njima najbolje kotiraju Centar s 1,9 posto, HSS i Fokus s 1,3 posto, Radnička fronta s 1,1 posto te Socijaldemokrati s jedan posto. Među najpopularnijim strankama nema nijedne umirovljeničke. Razlog možda leži u 17,8 posto neodlučnih birača.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Milanović i Plenković omiljeni i omraženi

Oni koji su odlučni, pak, smatraju da je Zoran Milanović najpopularniji političar. Njemu potporu daje 16,8 posto birača. U stopu ga prati Andrej Plenković sa 16 posto podrške. Slijede Tomislav Tomašević s 4,6 posto, Zdravko Marić s 4,4 posto te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji ima dva posto podrške zahvaljujući otvaranju Pelješkog mosta. Manje od dva posto zabilježili su Sandra Benčić, Ivan Penava, Peđa Grbin, Biljana Borzan i Božo Petrov. No, zapravo najpopularniji političar nije nitko – tako je odlučilo gotovo 30 posto građana.

Najveći negativci su i dalje Andrej Plenković (26,7 posto) i Zoran Milanović (22,5 posto), a na treće mjesto je izbio Milorad Pupovac s 5,4 posto građana koji ga ne favoriziraju. Potom slijede Mario Banožić, Vili Beroš, Tomislav Tomašević, Gordan Jandroković, Gordan Grlić Radman, Ivan Penava i Peđa Grbin. Da su svi političari loši smatra 14,3 posto građana.

Hrvatska ne ide u dobrom smjeru

Kad se sve zbroji i oduzme, Ured predsjednika Republike dobiva zaključnu ocjenu dobar (2,74), Vlada ima dovoljan (2,31), kao i Sabor (2,19). Da država ide u dobrom smjeru smatra 17,5 posto ispitanika. U lošem smjeru Hrvatsku vidi 70,2 posto građana, dok 12,3 posto njih nije sigurno kamo država ide.

Najznačajniji događaj u srpnju je za 41 posto građana bilo otvorenje Pelješkog mosta, a 22,6 posto ih je bilo zabrinuto zbog inflacije.

Napomena: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2,77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

U Hrvatskoj ništa novo: Objavljen novi Cro Demoskop, najveći imaju i dalje najveću potporu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap