Obišli smo sajam u Sesvetama: “Danas se radi o golom preživljavanju”

Alberta Požgaj
19. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Posjetili smo živopisni sajam u zagrebačkom naselju Sesvete. Od cvijeća, tekstila, odojka, gumenih čizmi ili tenisica, svatko može pronaći nešto za sebe. Iako vidljivo pun, većina prodavača istaknula je kako kupaca svakim danom ima sve manje i manje, dok su stariji kupci iznijeli razmišljanja o cijenama i kupovnoj moći.

Sajam u Sesvetama | Foto. Alberta Požgaj mirovina.hr

Sajam u Sesvetama | Foto: Alberta Požgaj/mirovina.hr

Sajam se održava nedaleko centra Sesveta svakim četvrtkom od četiri ujutro do četiri popodne. Većina kupaca su osobe starije životne dobi te je većina njih došla s namjerom da nešto i kupe. Svi stariji sugovornici su nam se požalili na visinu cijena te istaknuli loš životni standard prosječnog hrvatskog umirovljenika.

“Moram prodavati, a stariji kupci nemaju ni za osnovno”

Prodavača je zaista puno te su u toj kategoriji zastupljene sve dobne skupine. Mi smo razgovarali s nekoliko prodavača zrelije životne dobi, a svi su istaknuli probleme povezane s inflacijom. Među njima je i umirovljenik Vlado Šipuš.

hrelić
Posjetili smo legendarni Hrelić: Evo kako najveći sajam "diše" u doba inflacije

„Ja sam prisilno u mirovini, imam 38 godina radnog staža i bivši sam branitelj. Moram prodavati na sajmu stvari jer se radi o golom preživljavanju danas. Kupaca je jako malo, a kada bih usporedio današnju situaciju s prošlim godinama, rekao bih da je to nebo i zemlja. Pa danas stariji nemaju za osnovne stvari, a kamoli da idu po sajmovima kupovati sada neke sitnice koje nisu nužne za preživljavanje“ – istaknuo nam je prodavač Vlado Šipuš (60).

Vlado Šipuš (60) Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Vlado Šipuš (60) | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Slična razmišljanja iznijela je i 69-godišnja prodavačica odijela koja je željela ostati anonimna. Isto tako, ponudila je i usporedbu sajma od prije 40 godina i stanja danas.

„Imam svoje stalne mušterije, to su uglavnom starije osobe koje već znaju što žele, kakav kroj  i vraćaju se iznova. Mogu reći da se osjeti kako se broj ljudi smanjio, nema više toliko kupaca, zaista se osjeti na vlastitoj koži. Prije su mi starije osobe bile najčešće mušterije, a sada ih ima jako malo. Radim ovaj posao od 1975. i prije se kupovalo bez obzira na cijenu i bilo je puno, puno više kupaca nego danas“ – ispričala nam je prodavačica odijela (69) na sesvetskom sajmu.

Ponuda je razovrsna | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Ponuda je razovrsna | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Skuplje je nego lani, neke stvari jeftinije su u Njemačkoj

Sajam je bio pun, no nikako krcat, a kupci koji su i bili na sajmu rijetko su što kupili. Odnosno, kupili su samo ono po što su i s namjerom došli, dok za sitnice i luksuze nisu imali novaca.

„U mirovini sam nešto manje od deset godina i danas je razlika ogromna. Sada si na placu mogu kupiti pet puta manje nego li prije desetak godina. Neprimjetno cijene idu gore, a penzija nije otišla gore. Mogu usporediti po pivi. Sada je pet puta skuplje popiti pivu s dečkima negdje vani ili ovdje na placu, nego kad sam odlazio u mirovinu. Sve u svemu jedna divota pod navodnicima“ – ispričao nam je simpatični gospodin (71).

U bespućima velikog sajma, naišli smo na gospođu Dragicu Tadić (72) koja živi u Njemačkoj. Primjećuje da su cijene više nego lani, a neke su stvari skuplje nego u Njemačkoj.

„Suprug i ja inače živimo u Njemačkoj, ali posjećujemo obitelj u Hrvatskoj pa smo tako došli i na sajam. Mogu reći da su cijene više nego li prošle godine u kolovozu što me neugodno iznenadilo. Da vam usporedim, neke cijene su veće nego u Njemačkoj, ne baš ovdje na sajmu, ali u trgovačkim centrima svakako jesu“ – ispričala nam je umirovljenica Dragica.

Gospođa Dragica Tadić (72) | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Dragica Tadić (72) | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Umirovljenici ističu kako im visoke cijene utječu na kvalitetu života. Smatraju kako preživljavaju dan za danom i bore se za dostojanstven život u državi kojoj su ponudili najbolje radne godine svog života. Među većinom umirovljenika s kojima smo razgovarali može se osjetiti razočaranost nedovoljnom uređenosti države koju su zajedno, svojim radom, gradili. Većina njih je očekivala drugačiju visinu mirovina te veću empatičnost rigidnog državnog aparata.

„U mirovini sam dugo i prije sam si na sajmu mogla više kupiti. Cijene su previsoke u zadnje vrijeme, danas mogu 50% manje stvari kupiti nego prije godinu, dvije ili tri“ – istaknula je umirovljenica (72).

Njezine dvije prijateljice u mirovini složile su se te navele da bi niže cijene bile svakako povoljnije za bolji životni standard svih starijih osoba u Hrvatskoj.

„Stariji kupuju najviše! Sve što nudim i prodam“

Iako većina prodavača ima negativna iskustva od početka inflacije, neki prodavači tvrde suprotno. Naime, ističu kako su upravo stariji najčešći kupci i kako nisu zahtjevni. Raduju ih kada im stariji kupci dođu u kupnju jer, ističu, s njima mogu razgovarati o svemu te to znaju biti izrazito ugodne i upečatljive kupnje.

Vrtom protiv poskupljenja: Svaki treći umirovljenik "pojačat" će sadnju!

„Sada imam više robe nego prošle godine i rekla bih da čak, po mojoj slobodnoj procjeni, stariji kupuju najviše, barem cvijeće koja ja prodajem. S obzirom da sam relativno nova u ovom poslu nisam dizala cijene od prošle godine baš ništa iako su troškovi veći, a ljudi, ponavljam, pogotovo stariji, se vraćaju i kupuju i ne žale se na cijene ako su one korektne i ne prelaze neke granice“ – kaže nam 54-godišnja prodavačica  cvijeća.

Sve za vrt | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Sve za vrt | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

S njom se složila 76-godišnja prodavačica sireva koja nema negativna iskustva, što se prodaje na sajmu tiče.

„Stariji su najčešći kupci, a s obzirom da mi nismo digli cijene i bili bezobrazni, dođu, kupe što im se svidi i odu. Na dan imam pedesetak kupaca i prodam sve što imam za ponudit. Na taj način si uz mirovinu zaradim sa strane pa je lakše, ali nemamo ni svetka ni petka, mora se radit i dalje“, ispričala nam je vrijedna  umirovljenica koja prodaje domaće sireve.

Ponuda hrane na sajmu | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Ponuda hrane na sajmu | Foto: Alberta Požgaj mirovina.hr

Nakon obilaska cijelog sajma, sjeli smo u jednu od desetak lokalnih pečenjara. Gosti su uglavnom umirovljenici. Kraj jedne grupe smo se smjestili i mi te ih pitali za mišljenje.

„Svi će vam isto reći, teško je i ovo nam je jedno od rijetkih životnih veselja. Za ćevape i pivu na placu bude se nekak’ i našlo. Evo, neki dečki tu imaju mirovine po 1.600 kuna i kaj mogu s tim? Naravno da bumo se skupili i njih onda počastili“, istaknuo je 73-godišnji gospodin iz grupe.

Obišli smo sajam u Sesvetama: “Danas se radi o golom preživljavanju”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap