Obavezno pogledati: Fantastični umjetnici ‘obojali’ legendarne fotografije iz 20. stoljeća

Josip Mihaljević
29. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Danas praktički svaka osoba hoda s nekom vrstom fotoaparata uz sebe (pametni telefon), dok su u prošlom stoljeću, pogotovo u prvoj polovici, fotografi bili rijetka pojava. Danas je tehnologija toliko napredovala da čak iz starih crno-bijelih fotografija možemo napraviti rekonstrukciju kako bi one izgledale da su u boji.

charlie chaplin

Foto: Charlie Chaplin kao 27-godišnjak, 1916. godine | Marinamaral.com

Prve fotografije u ‘koloru’ datiraju iz čak 1861. godine. Međutim, trebalo je čak 100 godina od tada da prvi fotoaparati u boji postanu široko dostupni prosječnom čovjeku.

Prvi dio 20. stoljeća izrodio je ikonske fotografije koje su nažalost ostale ovjekovječene u crno-bijelom formatu. Ipak, današnja tehnologija uz pomoć kreativnih umjetnika je napredovala do te mjere da starije fotografije mogu restaurirati i dati im boju koja djeluje jezivo stvarno. Primjerice, iznad možete vidjeti kako bi izgledao mladi Charlie Chaplin da ste ga sreli 1916. godine, dok je on mnogima ostao zapamćen kao crno-bijeli lik iz nijemih filmova.

Umjetnik na Facebooku koji vodi fotografski studio Joel West Photography skupio je 120 takvih fotografija u jedan album na Facebooku, u kojem je pokušao pronaći što više restauriranih i ‘obojanih’ fotografija iz prošlosti. Sigurno ste neke od njih već vidjeli, makar u crno-bijelom.

Fotoalbum možete pogledati klikom OVDJE.

charlie chaplin
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap