I u Novom Zelandu grade komune za starije: Ova ideja je totalni hit među umirovljenicima

Josip Mihaljević
5. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Život u komuni sa starijim osobama nudi vam najbolje od oba svijeta: možete biti neovisni koliko god želite i možete, a opet vam nikad neće nedostajati društva. Ideja o malim komunama za umirovljenike se čini kao totalni hit, ali ni oni nisu imuni na poteškoće ovoga svijeta.

abbeyfield

Foto: Primjer jedne takve kuće | abbeyfield.com

Svijet se mijenja, a mijenjaju se i modeli življenja za starije ljude. Prvi profesionalni domovi za starije otvoreni su u sredini 19. stoljeća u SAD-u, a taj koncept bi uskoro mogao otići u povijest.

Kao potencijalna zamjena nameću se – komune za starije ljude. Zašto baš komune? Nisu one toliko revolucionarne, koliko kombiniraju elemente samostalnog života s elementima života u domu. Cilj je umirovljenicima olakšati život, ali im dati dovoljno slobode da se bave s onime što žele i kada žele.

Jedna od udruga koja radi najviše po pitanju komuna za starije ljude je neprofitna organizacija Abbeyfield. Krenuli su u Ujedinjenom Kraljevstvu sredinom prošloga stoljeća, a danas operiraju u 17 država. Trenutačno vode brigu o nekoliko tisuća starijih od 60. Budući da su neprofitna organizacija, naplaćuju samo stvarnu cijenu stanovanja i usluge. Cijena varira od umirovljenika do umirovljenika, a ovisi najviše o razini brige koja im je potrebna i, naravno, o lokaciji kuće u kojoj će stanovati.

Kako izgleda proces izgradnje Abbeyfield kuće?

[VIDEO] Umjesto u staračkom domu oni žive u sretnoj komuni sa svojim vršnjacima

Novi Zeland je možda “na kraju svijeta”, ali su vrlo aktivni u pronalaženju rješenjaza tamošnje penziće. Abbeyfield je dobio dozvolu da počne s radom, problem je jedino lokacija. Gradske vlasti su im ponudile dvije opcije, ali su na jednoj od njih pronašli tragove azbesta, a na drugoj industrijskog otpada, piše stuff.co.nz.

Neće to biti prva takva kuća u Novom Zelandu, budući da tamo već postoji 13 Abbeyfield kuća. Ali zanimljivo je vidjeti proces kako ova udruga uopće dolazi do fantastičnih rješenje za zbrinjavanje starijih ljudi.

Trošak izgradnje kuće na predloženim lokacijama bio manji od “popravljanja” same parcele, tako da će pokušati naći neku drugu lokaciju.

Što se tiče dogovora s lokalnim vlastima, jako su fleksibilni. Ako ne mogu kupiti parcelu, iznajmit će je s dugim rokom trajanja, kako bi što prije mogli početi s izgradnjom. Ove kuće jesu malo veće, a u njima je u prosjeku oko 12 garsonijera u kojima će živjeti umirovljenici. A ostatak kuće ima malu ambulantu, zajedničke prostore za druženja i urede za rukovoditelje.

Kada se kuća izgradi – svi stariji od 60 se mogu prijaviti.

Nakon razgovora, određuje se cijena, a korisnik tada donosi glavnu odluku – hoće li se preseliti u Abbeyfield kuću ili ne.

U Novom Zelandu država pokriva troškove

kuca
Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Kada napunite 65 godina u Novom Zelandu, možete u mirovinu. Ovisno o kriterijima (radni staž, prosječna plaća itd.) ona će vam iznositi oko 700 do 1000 dolara mjesečno. Taj iznos će biti sasvim dovoljan za život u Abbeyfield kući. Svakog dana dobijete 2 topla obroka, ali i sastojke za doručak kojeg možete napraviti sami.

Organizirane su razne aktivnosti na kojima možete, ali i ne morate sudjelovati. Glavna i odgovorna u Abbeyfieldu, Susan Jenkins objasnila je zašto ljude ovakav model interesira:

“Abbeyfield kuće su puno više od pukog modela za življenje. Mi želimo pružiti održiv, komforan i siguran način života za starije ljude i u isto vrijeme se obračunati s jednim od najvećih problema njihove populacije – usamljenosti. Dođete u 70-te, možda ste nedavno izgubili partnera, obitelj vam se odselila ili nešto, povod je nebitan. Jako je važno ostati u vezi s ljudima, a starijim ljudima se zna dogoditi da im se svijet naglo smanji u starijoj dobi.”, kaže Susan Jenkins.

Copy link
Powered by Social Snap