Novi zakon: Zajamčena minimalna naknada raste na 1.000 kuna, osobna invalidnina na 1.750 kuna

Josip Mihaljević
14. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila nacrt set novih Zakona o socijalnoj skrbi. Ministar Josip Aladrović kazao je kako se zakonskim izmjenama očekuju značajna unaprjeđenja sustava.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila i u saborsku proceduru poslala set novih Zakona os socijalnoj skrbi. Sedam zakona koji su dio reforme socijalne skrbi, prema riječima resornog ministra Josipa Aladrovića, dovest će do značajnih unaprjeđenja iz perspektive korisnika.

Od zvučnijih stvari Vlada je istaknula kako se redefinira iznos zajamčene minimalne naknade s 800 na 1.000 kuna, a definira se i povećanje iznosa osobne invalidnine s 1.500 na 1.750 kuna te se ukida cenzus za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.

Redefinira se naknada za troškove stanovanja, povećava se iznos naknade za osobne potrebe korisnika, prava na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, a širi se krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja.

Osnovat će se tri ustanove, Hrvatski zavod za socijalni rad, Obiteljski centar i Akademija socijalne skrbi.

“Uz sve navedeno, sigurni smo da će povećanje naknada rezultirati i smanjenjem stope siromaštva, odnosno broja osoba u teškoj materijalnoj deprivaciji”, zaključio je ministar.

Novi zakon: Zajamčena minimalna naknada raste na 1.000 kuna, osobna invalidnina na 1.750 kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap