Novi umirovljenici imaju 300 kuna manju mirovinu, svaka treća je obiteljska!

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Prvi kvartal donio nam je gotovo deset tisuća novih korisnika mirovina. Svaki treći odlučio se za obiteljsku mirovinu, dok svaku četvrtu isplaćujemo u inozemstvo. Obje kategorije ruše prosjek mirovinskih primanja pa tako novi umirovljenici imaju i za nekoliko stotina kuna manje mirovine u odnosu na ukupnu umirovljeničku populaciju.

Ilustracija: Rawpixsel

Hrvatska je u prvom tromjesečju 2021. godine dobila gotovo deset tisuća novih umirovljenika, od čega ih je u zemlji oko 7.500 što ukazuje na to da svaku četvrtu mirovinu isplaćujemo u inozemstvo prema međunarodnim ugovorima. Zabrinjavajuće je da za jednak broj godina radnog staža (30 godina i devet mjeseci) novi umirovljenici imaju čak 300 kuna nižu mirovinu! Razlika u primanjima nešto je manja kada gledamo samo domaće korisnike, ali oni novi radili su pola godine dulje.

Obiteljskih mirovina zbog veće smrtnosti sve više

Jedan od razloga nižih primanja novih umirovljenika u odnosu na svih 1,14 milijuna korisnika leži u činjenici što je skoro svaka treća nova mirovina, njih oko 3.200, obiteljska. Ukupno ih je oko 216 tisuća, odnosno svaka peta. Pojačan broj obiteljskih mirovina, umanjenih za 30 posto primanja pokojnog bračnog supružnika, vjerojatno je i rezultat povećane smrtnosti starije populacije u pandemiji.

umirovljenica
Obiteljske mirovine rast će do 15 posto, a najniže za samo tri posto!

Usporedbe radi, prošle godine u isto vrijeme imali smo 2.460 obiteljskih mirovina, odnosno čak 740 manje na oko devet tisuća novih umirovljenika (oko 900 manje nego sada). Inače, ako umirovljenik ostavi svoju mirovinu u zamjenu za onu pokojnoga supružnika, ukoliko mu je to povoljnije, on se računa kao novi korisnik. Prosječna obiteljska mirovina iznosi 2.229 kuna te je oko 130 kuna veća novim umirovljenicima, iza čega stoje dvije godine duljeg radnog staža (30 godina i osam mjeseci).

Starosna mirovina samo 1.800 kuna

Oko 3.500 je novih starosnih mirovina. U prosjeku one iznose samo 1.876 kuna za 28 godina radnog staža, ali bez mirovina koje isplaćujemo u inozemstvo taj se iznos penje na 2.631 kunu. U starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika otišlo je ove godine dosad oko 1.500 građana. Mirovina im je 3.185 kuna za prosječne 42 godine staža. Starosnih mirovina tako je ukupno polovina, oko pet tisuća.

U prijevremenu starosnu mirovinu otišlo je oko 1.200 osoba, radili su u prosjeku više od 37 godina za mirovinu od 2.581 kuna. Svih vrsta starosnih mirovina je dakle oko 6.200, a uz oko 3.200 obiteljskih tu je i oko 570 novih invalidskih mirovina. Prosječna dob njihovih korisnika je 54 godine, a mirovina im za 24 godine staža iznosi 1.952 kuna, dakle veća je od starosne mirovine za četiri godine duljeg rada.

Novi umirovljenici imaju 300 kuna manju mirovinu, svaka treća je obiteljska!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap