Novi podaci: Inflacija u Hrvatskoj ubrzava, najviša je u gotovo devet godina

Josip Mihaljević
17. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o cijenama dobara i usluga za osobnu potrošnju za prošli mjesec. U studenom su u odnosu na isti mjesec lani cijene porasle za 4,8 posto, što je najviša stopa rasta od veljače 2013. godine.

novac

Foto: Unsplash

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom su u odnosu na isti mjesec lani porasle za 4,8 posto. Najviša je to stopa inflacije još od veljače 2013. godine, pokazuju novi podaci Državnog zavoda za statistiku.

U odnosu na listopad, potrošačke su cijene su u prosjeku više za 0,7 posto, piše Index.hr.

“Daljnje ubrzavanje inflatornih pritisaka nastavljeno je i u studenom, uz mjesečni rast od 0,7 posto, što je godišnju stopu rasta gurnulo na 4,8 posto i tako nadmašilo sva očekivanja. Iako se ovakva kretanja čine relativno umjerena u usporedbi s drugim zemljama srednje i istočne Europe, činjenica je da je inflacija dosegla najvišu razinu u gotovo devet godina”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najviše godišnje stope inflacije u EU bilježe Litva (9,3 posto), Estonija (8,6 posto) i Mađarska (7,5 posto), a najnižu Malta (2,4 posto) i Portugal (2,6 posto).

Najviše raste prijevoz, hrana skoro 6 posto

Najviši rast cijena na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji prijevoza, 12,9 posto. Na to je najviše utjecao rast cijena goriva, 26,6 posto na godišnjoj razini.

Hrana i bezalkoholna pića su 5,7 posto skuplja, a alkoholna pića i duhan 5,6 posto skuplji nego u studenom prošle godine. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva su 3,5 posto skuplja.

Hrana konstantno raste od srpnja, a u odnosu na prošli mjesec statistika bilježi skok od 1,6 posto.

ljuti penzioner
Umirovljenici o usklađivanju: "Kakav rast, pa koliko je artikala poskupjelo u mjesec dana?"

“Od sredine godine, uslijed globalnih čimbenika, ali dijelom i zbog ovogodišnjih vremenskih uvjeta na domaćem tržištu, pojačani su inflatorni pritisci na cijene hrane”, poručuju analitičari RBA.

Analitičari dodaju kako će u nadolazećim mjesecima inflatorni pritisci biti još veći, a najavljuju da će biti izraženi i u prvoj polovini 2022. godine.

Novi podaci: Inflacija u Hrvatskoj ubrzava, najviša je u gotovo devet godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap