Novi podaci DZS-a: Evo gdje živi najviše stanovništva u umirovljeničkoj dobi, intrigantan je i još jedan podatak

Ana Kanazir
3. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Po nedavnoj procjeni stanovništva Republike Hrvatske otkriveno je kako je prosječna starost ukupnog stanovništva 44,3 godine, a to nas ujedno smješta u najstarije nacije Europe. Ova informacija i ne čudi toliko s obzirom na to da je ukupna prosječna starost rasla iz godine u godinu. Sada su iz Državnog zavoda za statistiku otkrili kako najviše stanovništva u dobi od 65 i više godine živi u Šibensko-kninskoj županiji i u Ličko-senjskoj županiji.

Kao što smo nedavno pisali, prema Popisu stanovništva 2021. godine, u Hrvatskoj živi 3.871.833 stanovnika. Od toga broja čak 22,45 posto je starijih osoba u dobi od 65 i više godina. Jedan od razloga ove velike brojke je i višegodišnje opadanje udjela mladog stanovništva (0 – 19 godina) u ukupnom stanovništvu. Važno je napomenuti kako se sveukupan broj stanovnika u Republici Hrvatskoj znatno smanjio u odnosu na Popis iz 2011. godine i kako sve županije bilježe smanjenje broja stanovnika.

Tečaj €/kn: 7,53450
Ima nas točno 3.871.833: DZS objavio konačne rezultate Popisa stanovništva, evo koliki je udio starijih od 65

Najviše starijih stanovnika ima 85+ godina

U Šibensko-kninskoj županiji je tako najviše stanovnika u dobnoj skupini od 65-69, dok je u Ličko-senjskoj najviše stanovnika u skupini između 60 i 64 godine. Osim dvije navedene županije, najviše stanovništva starijeg od 65 godina nalazi se i u Primorsko-goranskoj županiji, Sisačko-moslavačkoj i u Karlovačkoj županiji. S druge strane, najmanje starog stanovništva ima u Gradu Zagrebu i u Međimurskoj županiji.

staro stanovništvo po županijama

DZS – starije stanovništvo po županijama

Prema procjenama stanovništva prema spolu i pojedinačnim godinama starosti sredinom 2021. godine najviše stanovnika, čak njih 91.514, našlo se u skupini od 85+ godina. Od toga 27.368 žena, a 64.146 muškaraca. Prema spolu i starosti, odnosno prema dobnim skupinama, sredinom 2021. godine imamo najviše žena i muškaraca u dobnoj skupini između 60-64 godina.

Demografkinja Sanja Klempić Bogadi s Instituta za migracije i narodnosti (IMIN) u Zagrebu, kaže da tako veliki udio starih, uz sve manji broj mladih i radno aktivnih, predstavlja velik izazov i za ekonomski bogatija društva, o čemu smo više pisali ovdje. 

 

Novi podaci DZS-a: Evo gdje živi najviše stanovništva u umirovljeničkoj dobi, intrigantan je i još jedan podatak
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap