Novi ministar mijenja zakon: Raste cenzus za dopunsko, Hrelja prijeti prosvjedom umirovljenika

Josip Mihaljević
3. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Usred posla s koronavirusom, novi ministar zdravstva Vili Beroš sjetio se riješiti jedan dugogodišnji umirovljenički problem – napokon će povećati cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje. Taj je problem obećao riješiti još ministar Marko Pavić, a potom ga je jednostavno ignorirao. Cenzusi ipak rastu, ali ako pitate Silvana Hrelju – nedovoljno.

Ministarstvo zdravstva je u javno savjetovanje pustila dokument prethodne procjene za zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koji će umirovljenicima donijeti veće cenzuse za besplatno dopunsko osiguranje, piše Jutarnji list.

Podsjetimo samo da cenzusi nisu rasli posljednjih 15 godina i da su umirovljeničke udruge krajem prošle godine s malim prosvjedima ispred Vlade izvršile pritisak na resorne ministre, koji su potom isporučili prijedlog zakona.

Cenzusi će odmah u startu porasti ovako:

  • za člana obitelji s 1.516 na 1.586 kuna
  • za samce s 1.936 na 2.000 kuna

Osim tog rasta, u prijedlog zakona ugrađen je i mehanizam usklađivanja prema kojem bi cenzusi svake godine rasli za 70-ak kuna, što bi spriječilo ispadanje umirovljenika iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja zbog usklađivanja mirovina. Prema procjeni umirovljeničkih udruga, oko 10 do 12 tisuća umirovljenika će se vratiti u sustav besplatnog dopunskog osiguranja, s tim da zbog usklađivanja cenzusa više ne bi trebalo dolaziti do ispadanja iz sustava besplatnog dopunskog osiguranja zbog rasta mirovina.

Hrelja prijeti prosvjedom

Raste cenzus za besplatno dopunsko osiguranje: Pogledajte što su izborile umirovljeničke udruge

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i ranije je kritizirao ovaj prijedlog povećana cenzusa i smatra ga nedovoljnim. Njegov prijedlog je da se cenzus povećava na godišnjoj razini za 50 posto od prosječnog rasta plaće – ako plaće rastu 5 posto, cenzus bi trebao rasti 2,5 posto. Vlada je njihov prijedlog zakona odbila krajem prošle godine, pa su krenuli u inicijativu prikupljanja potpisa građana za njihov prijedlog. Skupili su 50 tisuća potpisa, no Vlada i dalje nije reagirala.

Hrelja tvrdi da bi novi cenzusi trebali biti 1.830 kuna za člana obitelji i 2.340 kuna za samce, a radi se o spomenutom povećanju od 50 posto za rast plaća unazad 15 godina koliko se cenzus nije mijenjao.

Ne bude li prihvaćen taj prijedlog, Hrelja za Jutarnji list otkriva kako će organizirati prosvjed ispred zgrade Vlade na Markovu trgu te da će prikupiti još barem 150.000 potpisa za tu inicijativu.

Osim dobrih vijesti za umirovljenike, novi cenzus bi trebao obuhvatiti i roditelje koji imaju troje i više djece ne starije od 18 godina, kao i žrtve seksualnog zlostavljanja tijekom Domovinskog rata.

U Hrvatskoj imamo 2.350.148 osiguranika u dopunskom osiguranju, od kojih 1.676.787 plaćaju sami, a država pokriva 673.361 policu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap