Novi ministar Marin Piletić obećao rast mirovina za 10 posto!

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Nagađanjima tko će naslijediti ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Josipa Aladrovića došao je kraj. Dosad možda i najpopularnijeg čovjeka na čelu rada i mirovinskog sustava zamijenit će lice koje je premijer Plenković pomno izabrao i o kojem se priča već danima. U Aladrovićevu fotelju ipak sjeda Marin Piletić, gradonačelnik Novske!

marin piletić

Foto: Marin Piletić, Josip Aladrović | Youtube screenshot/mirovina.hr

 

 

 

Tri saborska odbora danas su većinom glasova podržala Marina Piletića za novog ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Riječ je o 39-godišnjem saborskom zastupniku i aktualnom gradonačelniku Novske, no kako ne može biti oboje, tamo će biti raspisani novi lokalni izbori.

Piletić je u mnogočemu netipični, mladi, moderni HDZ-ovac, profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti. U stranci je još od kraja 90-ih, gradonačelnikom je postao prvi put 2017. godine, a iza sebe nema političkih mrlja u karijeri.

Veće mirovine, ali i novi smještajni kapaciteti za starije

Odgovarajući na pitanja zastupnika, kao ciljeve je, između ostaloga, naveo prosječnu plaću od 7.600 kuna neto, minimalnu plaću od 4.250 kuna, povećanje mirovina za 10 posto, povećanje zajamčene minimalne naknade na 1.500 kuna, ali i osiguravanje novih smještajnih kapaciteta za stare i nemoćne.

“Dovoljno je vremena do kraja mandata da se to postigne”, poručio je Piletić.

Premijer Andrej Plenković predstavio je novog ministra, poručivši kako je riječ o mladom čovjeku koji je obnašao niz dužnosti, ima veliko političko iskustvo, socijalno je inteligentan, realan i jedan od agilnijih kandidata HDZ-a koji je uspješno vodio Novsku.

“Bilo bi neozbiljno da obećam rast mirovina do kraja godine”

“Riječ je o važnom i kompleksnom resoru, očekujem da bude na visini zadatka i izazova te napravi daljnje iskorake”, naglasio je premijer.

Oporbeni zastupnici pitali su Piletića o rješavanju problema u sustavu socijalne skrbi, zbrinjavanju starih i nemoćnih, mirovinskim fondovima, udomiteljstvu, usklađivanju mirovina i drugo.

‘”Bilo bi krajnje neozbiljno da obećam povećanje mirovina od ponedjeljka ili do kraja godine” – kazao je Piletić na upit Sabine Glasovac (SDP) o usklađivanju mirovina s realnim rastom cijena, istaknuvši da treba sjesti za stol te s ministrom financija vidjeti kakve su mogućnosti, prenosi N1.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap