Novi dom za starije osobe u Glini nudi 74 mjesta, a kapacitete će širiti

Jasmina Grgurić Zanze
16. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Svima nama treba biti na umu da je briga o starijima vrlo važna za zajednicu, jer kako kaže narodna poslovica – kako ste brinuli o svojim starijima, tako će se vaši potomci brinuti o vama – rekao je župan Ivo Žinić. Novi Dom za starije osobe u Glini od iznimne je važnosti za ovaj kraj sa strukturom starijeg stanovništva daleko iznad nacionalnog prosjeka.

Glina dobila Dom za starije osobe

Glina, jedan od najsiromašnijih hrvatskih gradova u srcu Banovine s pretežno starijim stanovništvom, dobio je novi Dom za starije osobe. Time su 74 osobe dobile svoje mjesto u ovakvom tipu ustanove za kojom se na tom području pokazala iznimno velika potreba. Pritom, riječ o stambenom zbrinjavanju najranjivijih korisnika; prognanika, povratnika i izbjeglica, koji su do sada bili korisnici organiziranog smještaja sukladno Zakonu o statusu prognanika i izbjeglica. Izgradnja “teška” čak 30,8 milijuna kuna realizirana je donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje projekta sa 25 posto.

Zalog budućnosti

Useljenjem u novi dom te prelaskom u sustav socijalne skrbi, nakon gotovo 27 godina, završava organizirani oblik smještaja prognanika, povratnika i izbjeglica u Hrvatskoj. Naime, 90-tih je godina u organiziranom obliku smještaja boravilo više od 70.000 osoba protjeranih iz svojih domova.

“Svakako svima nama treba biti na umu da je briga o starijima vrlo važna za zajednicu, jer kako kaže narodna poslovica – kako ste brinuli o svojim starijima, tako će se vaši potomci brinuti o vama. Pred nama je veliki zadatak u budućnosti, voljeli bismo kada bi otvarali i studentske i đačke domove, ali ovaj dom bitan je za razvoj ovog područja. Važan je i zbog 25 novih zaposlenih koji će raditi u ovom domu, a u budućnosti njih još i više. To je velik iskorak za njihov ostanak i opstanak na ovim prostorima” – rekao je prilikom otvorenja novog Doma za starije osobe u Glini  prošloga tjedna sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Povećavat će broj mjesta

Nažalost, Sisačko-moslavačka županija i grad Glina po strukturi starog stanovništva daleko su iznad nacionalnog prosjeka, stoga je njihovo zbrinjavanje jedno od najvažniji zadaća. Stoga ni sam završetak gradnje doma nije kraj investiranja. Naime, Grad Glina će sa Sisačko-moslavačkom županijom potpomoći da se smještaj dodatno proširi kako bi svi oni koji će imati potrebu ovdje mogli pronaći svoje mjesto.

Otvorenje je prošlo uz ples i pjesmu starijih, a najstarija osoba koja je zaplesala ima čak 92 godine i najstarija je korisnica, čime je dokazala da se umirovljenici i te kako znaju i žele veseliti te takvu atmosferu stvarati i u domovima za starije koje se često percipiraju posve suprotno.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap