Nova sezona Vrtlarice: “Oko uzgoja postoje razne zablude koje bih htjela razbiti”

Jasmina Grgurić
5. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Emitiranje nove, jubilarne desete sezone Vrtlarice uskoro počinje na HRT-u. Kroz 12 epizoda vodit će nas već poznata autorica serijala Kornelija Benyovsky Šoštarić koja otkriva koje teme možemo očekivati.

Kornelija Benyovsky Šoštarić najavila novu sezonu vrtlarice (Snimak zaslona/HRT)

Autorica Vrtlarice, Kornelija Benyovsky Šoštarić, otkrila je gostujući u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” što nas sve čeka u novih 12 epizoda jubilarnog, desetog serijala koji će s emitiranjem na HRT-u početi 15. siječnja.

Mnogi vrtovi nisu preživjeli, treba puno znanja

Klimatske promijene kao izazov uspješnog uzgoja te okretanje vrtlarstvu u pandemiji obilježili su godinu, a Vrtlarica će se osim tim temama baviti i razbijanjem određenih mitova o organskom uzgoju, poput onih da je samo staro sjeme dobro sjeme te da organsko povrće mora biti “ružno”.

– Veliki je to izazov za organski uzgoj, svjedočimo klimatskim promjenama. Mnogi koji imaju vrt, svjedoci su da im vrtovi prošloga ljeta nisu preživjeli. Prošli smo pet toplinskih valova, na snimanju je bilo također teško zahtjevno. Potrebno je puno znanja da bi vrt opstao u takvim situacijama. Treba znati i treba raditi, govori Benyovsky Šoštarić.

Broj vrtlara u pandemiji, ističe, porastao je za 50 posto, jer su ljudi u strahu od nestašice povrća počeli razmišljati o samoodrživosti u pandemiji pa travnjake počeli pretvarati u povrtnjake.

“Zabluda je da je samo staro sjeme – dobro sjeme”

Ekološki, organski uzgoj i dalje je u fokusu Vrtlarice.

[INTERVJU] Vrtlarica: "Današnji uzgoj više nema veze s vrtlarstvom naših baka"

– Nije problem sjemena za vrtlare koji uzgajaju za sebe. Poljoprivreda je nešto drugo. Mi možemo neograničeno čuvati sjeme, ali moramo znati, jedna od zabluda je da je samo staro sjeme – dobro sjeme. Poglavito u kontekstu klimatskih promjena, to staro sjeme bilo je prilagođeno pravilnoj izmjeni vrućeg ljeta i hladne zime. Danas neka sjemena jednostavno ne mogu podnijeti te promjene, pojašnjava Benyovsky Šoštarić.

Želja joj je kroz nove epizode razbiti još neke zablude o ekološkom vrtlarstvu.

– Nekako sam se pokušala ove godine fokusirati na teme poput društvenih podjela, koje su prisutne i u vrtlarstvu. Postoje razni mitovi, zablude, pogotovo oko eko uzgoja. Htjela bi razbiti i iluzije da ekološki uzgojeno povrće “mora po sebi imati točkice i biti kržljavo”. To je apsolutno netočno, može biti lijepo, zdravo i ukusno. Govorit ćemo i o tome da se potrebno stalno educirati, a i o tome da postoji predrasuda da je vrtlarstvo jednostavno, “da se dovoljno malo prošetati” po vrtu… – zaključuje popularna vrtlarica.

Nova sezona Vrtlarice: “Oko uzgoja postoje razne zablude koje bih htjela razbiti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap