Nova prijevara: Ako ste dobili ovu poruku elektroničkom poštom, nikako ne odgovarajte na nju

Ana Kanazir
20. rujna 2022.
Novosti
A- A+

U petak, 16. rujna je na veći broj adresa elektroničke pošte u Hrvatskoj stigla ista lažna poruka u kojoj se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije. U poruci se navodi kako je primatelj poruke osumnjičen za kaznena djela i od njega se traži da odgovori na poruku.

internetska prijevara

internetska prijevara | foto: MUP

Iz policije javljaju kako se radi o takozvanoj „phishing“ kampanji, odnosno pripremi koja dalje vodi do počinjenja prijevare, nakon što pošiljatelj ove poruke dođe do podataka žrtve. Važno je samo ne odgovarati na ovu poruku te je obrisati kada je primite.

Još jedan primjer internetske prijevare je i onaj kada je umirovljenica s koprivničkog područja uplatila u nekoliko navrata više desetaka tisuća kuna za liječenje bolesnog djeteta na bankovne račune u Turskoj, a više možete vidjeti ovdje. 

prezentacija
Zovu na večeru pa uvaljuju proizvode: Umirovljenici česte žrtve prijevara

Kako se zaštiti od internetskih prijevara?

Ovo je samo jedan od načina internetske prijevare, a potrebno ju je na vrijeme prepoznati. Prevarant je najčešći daleki preminuli rođak ili voditelji više organizacije, osoba koja traži partnera, a može biti i vrlo kreativan u svojem naumu te koristiti različite titule samo kako bi došao do vaših podataka. Jednako tako, možete dobiti poruku od banke koja vas vodi na krivotvorenu mrežnu stranicu te od vas traži podatke.

Od ovakvih se prijevara možete jednostavno zaštititi ignoriranjem poruke, njezinim brisanje. Najvažnije je da ne odgovarate na ovakve poruke i nikada ne pišete svoje podatake nepoznatim pošiljateljima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap