Internetska prijevara: Žena (61) na desetke tisuća kuna uplatila na račune u Turskoj

Jasmina Grgurić Zanze
2. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Na nagovor nepoznate osobe s društvene mreže, 61-godišnjakinja s koprivničkog područja uplatila je proteklih mjeseci u nekoliko navrata više desetaka tisuća kuna za liječenje bolesnog djeteta na bankovne račune u Turskoj. Naravno, radilo se o još jednoj internetskoj prijevari pa policija upozorava na sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći.

Foto: Mirovina.hr

Žrtva još jedne internetske prijevare postala je 61-godišnjakinja s područja Koprivnice koja je na nagovor nepoznate osobe s društvene mreže u nekoliko navrata između ožujka i svibnja uplatila više desetaka tisuća kuna za liječenje bolesnog djeteta na bankovne račune u Turskoj.

Oprez kod online kupovine

Policija upozorava građane da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ističu, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari, događaj prijavite policiji na 192.

Kad kupujete putem interneta provjerite web stranicu, nikad ne koristite veze dobivene elektronskom poštom ili preko društvenih mreža. Osobne podatke, podatke tekućih računa banke ne dajte putem telefona.

“Ne šaljite novce nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ako je moguće, zadržite pravo da prvo primite robu. Prije plaćanja razmislite dvaput, provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta. Sačuvajte sve dokumente vezane za vaše online kupovine, mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili da dokažete da ste platili robu” – poručuju iz MUP-a.

Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Sedam najčešćih online prevara

Policija je stoga izdala sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći.

  • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
  • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
  • Krađe identiteta
  • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
  • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
  • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
  • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap