Nova predsjednica Matice umirovljenika, Višnja Fortuna, najavila borbu oko mirovinske reforme

Jasmina Grgurić Zanze
9. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj prvi je put dobila predsjednicu. Na čelo Matice umirovljenika dospjela je dugogodišnja suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Višnja Fortuna koja je najavila borbu oko mirovinske reforme.

Višnja Fortuna Snimak zaslona: Youtube/Jabuka TV

Uoči donošenja mirovinske reforme, Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) dobila je novo vodstvo, predsjednicu Višnju Fortunu. Za predstojeći četverogodišnji mandat kandidirala se sa Željkom Heldom kojeg je prošlog tjedna “potukla” sa 59 naspram 43 glasa na tajnom glasovanju 102 delegata Izborne skupštine Matice.

Tako je na čelo ove umirovljeničke organizacije, koja okuplja više od 270.000 članova, po prvi put dospjela žena, pri čemu je staro vodstvo s predsjednikom Josipom Kovačićem razriješeno dužnosti. Nova predsjednica, inače dugogodišnja suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, najavila je aktivno sudjelovanje u nadolazećoj mirovinskoj reformi.

Višnja Fortuna pritom je istaknula promjenu formule usklađivanja mirovine te preispitivanje drugog mirovinskog stupa kao najvažnija pitanja. Prema najavama, zalagat će se i za novi model obiteljske mirovine na način da se uz vlastitu zadrži i do 50 posto mirovine pokojnog bračnog partnera. Također, tu je i pitanje zajamčene minimalne te nacionalne mirovine za one koji nisu ostvarili potrebne godine staža. Nova predsjednica najavila je kako će se boriti za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg do sada za umirovljeničke programe i projekte nije učinjeno ništa.

Inače, Fortuna je bila kandidat samog Izvršnog odbora Matice, dok se Held kandidirao sam. Novoj predsjednici dio delegata zamjerio je dosadašnji politički angažman, smatrajući da nije puno napravila u prošlom mandatu kao saborska zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika. Trenutno je na funkciji posebne savjetnice za umirovljenike i starije osobe Grada Zagreba u čijoj upravi radi posljednjih 20 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap