Nobelovka Toni Morrison nakon kratke bolesti preminula u 89. godini

Jasmina Grgurić
8. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Toni Morrison bila je prva afroamerička književnica koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Umrla je nakon kratke bolesti, okružena obitelji i prijateljima, u noći na utorak u New Yorku u dobi od 88 godina.

Snimak zaslona (Youtube)

Toni Morrison bila je poznata književnica, urednica, predavačica i profesorica emerita na Princetonu. Svoja djela posvetila je afroameričkom identitetu i potlačenosti njezina naroda, sa svim popratnim pojavama koje ona nosi. Njezin književni opus bio je iznimno raznolik i dostupan običnom puku.

Njezino pravo ime je Chloe Ardelia Wofford. Rođena je 18. veljače 1931. u industrijskom gradiću Lorainu u Ohiju kao drugo od četvero djece u radničkoj afroameričkoj obitelji. Studirala je engleski jezik na sveučilištu za crnce Howard u Washingtonu, a 1955. godine diplomirala je na Cornellu.

Predavala je na raznim američkim sveučilištima, od Texas Southerna do Princetona, povremeno gostujući i na Yaleu. Udala se za jamajkanskog arhitekta Harolda Morrisona i rodila dvoje djece, a nakon šest godina braka rastala se i počela pisati romane te je postala urednica njujorške nakladničke kuće Random House.

Naklonost je stekla prvim romanom “Oko savršeno modro” 1970. godine, a za treći roman “Solomonova pjesma” iz 1977. godine dobila je i nagradu američkih književnih kritičara. Godine 1988. dobila je Pulitzerovu nagradu i Američku nagradu za književnost za roman “Voljena” po kojem je snimljen istoimeni film s Oprah Winfrey i Dannyjem Gloverom.

Nakon što je napisala samo šest romana, 1993. godine Morrison je dobila Nobelovu nagradu za književnost, postavši prva Afroamerikanka i prva crnkinja te druga žena kojoj je dodijeljena ta ugledna nagrada. Dobila je i počasni doktorat Sveučilišta u Oxfordu, a predsjednik Barack Obama 2012. dodijelio joj je Predsjedničku medalju slobode.

Nobelovka Toni Morrison nakon kratke bolesti preminula u 89. godini
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap