Njima je ovo siromaštvo: Čak 38 posto ih prima mirovine ispod 9.000 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
22. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Prag siromaštva u Hrvatskoj iznosi vrlo niskih 2.927 kuna. Da bi stvar bila gora, većina mirovina naših umirovljenika daleko su ispod tog iznosa. U Njemačkoj je pak 38 posto mirovina ispod 1.200 eura, odnosno 9.000 kuna. Nijemce pak te cifre, s kojima bi mi živjeli u izobilju, guraju na rub siromaštva.

euro

Foto: Unsplash

Glavni argument za veća primanja u razvijenijim zapadnim zemljama su veće cijene. No, kada na stranu stavimo cijene nekretnina, najma i luksuza, onda ta tvrdnja ne stoji, s obzirom da tamošnji stanovnici hranu i gorivo plaćaju ipak nešto manje nego Hrvati.

Bilo kako bilo, dok Hrvati muku muče s prosječnom mirovinom od 2.648 kuna, Nijemci se žale da su s penzijama ispod 1.200 eura gurnuti na rub siromaštva. Takve iznose ispod za hrvatske prilike više nego pristojnih 9.000 kuna prima 38 posto Nijemaca.

Gotovo 2,7 milijuna umirovljenika s najmanje 40 godina radnog staža prima mirovinu manju od 1.200 eura mjesečno. To je 38 posto onih s odgovarajućim dugim stažem uplaćivanja mirovinskog osiguranja, navodi Urednička mreža Njemačka (RND).

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Većina umirovljenika živi ispod prosjeka mirovine i praga siromaštva

Prema tome, među 2,7 milijuna je oko 1,2 milijuna umirovljenika s najmanje 45 godina uplaćivanja radnog staža, piše Fenix magazin.

Na zapadu Njemačke, s najmanje 40 godina radnog staža otprilike svaka treća osoba prima mirovnu ispod 1.200 eura, dok na istoku to pogađa svaku drugu osobu u ovoj skupini. Brojke odgovaraju podacima od 31. prosinca 2020., koje je objavila njemačka savezna vlada. Za 2021. godinu podataka još nema.

– Ako 40 godina uplaćivanja radnog staža ne štiti od siromaštva u starosti, imamo sustavnu grešku u mirovini. Brojke su rezultat desetljeća pogrešne politike tržišta rada i mirovina – rekao je Dietmar Bartsch, čelnik ljevičarske parlamentarne skupine.

Smatra kako nitko ne bi smio pasti ispod 1.200 eura mirovine za 40 godina rada. Stvarni broj umirovljenika s malim mirovinama vjerojatno je i veći, jer su mnogi uplaćivali doprinose za osiguranje manje od 40 godina, smatraju Nijemci.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap