Đura (57): „Da nema djece, ne bi mi mogli preživjeti“

Barbara Jurišić
18. lipnja 2022.
Istaknuto
A- A+

Umirovljenica Đura bila je domaćica. Sada ona i njezin muž žive od male mirovine te im djeca, koja nisu s njima nego u inozemstvu, puno pomažu.  Kćer joj je otišla iz Hrvatske jer više nije vidjela mogućnost napredovanja.

Đura (57) u Valpovu
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Đura (57) život je provela kao domaćica. Sada i kad ima vremena, nema interesa baviti se nečime jer se bori za svoje zdravlje. Ona i njezin muž žive od male mirovine, a Đura nam priča kako je velika sreća to što imaju djecu koja im pomažu jer sami, kako kaže, ne bi imali niti za režije. Smatra kako mladi odlaze upravo zato što ne vide mogućnost napredovanja u Hrvatskoj i da je za sve kriva politika.

„Bila sam domaćica i imam ovu mirovinu od 800 kn. Zagonetka je velika kako preživljavamo. Imam muža i on ima mirovinu tisuću i pol. Nekako se krpimo i djeca nam pomažu. Sreća pa imamo njih koji mogu priuštiti tako i sebi i nama stvari. Da nema djece, ne bi mi mogli preživjeti. Ne bi imali ni za režije.“ – kaže gospođa Đura.

Priupitali smo našu sugovornicu što radi u slobodno vrijeme i kako je zadovoljno svojim društvenim životom te je ona izrazila svoju zbrinutost za mlade.

Nakon dugog rada u Njemačkoj, baka Katica uživa u svojoj domovini

„Sada ne radim nešto puno. Uglavnom sjedim kod kuće ili radim kućanske poslove. Nemam u ovim godinama ni interesa nešto raditi jer se borim za zdravlje. Ne ide mi ni društveni život, ali nikako. Ajde, dobro ja, ali ni mladima ne ide nikako. Moja djeca su otišla van i kad si stranac, odmah je teže. Za to je kriva politika i oni koji vode državu. Moja kćerka je pokušala raditi u Hrvatskoj, ali vidjela je da ovdje ne može napredovati. Završila je fakultet i doktorat u Hrvatskoj i kad je vidjela da ne ide, otišla je raditi van.“- rekla je gospođa Đura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap