Izrael će starijim građanima ponuditi treću dozu cjepiva: Znanstvenica otkrila je li to potrebno u Hrvatskoj

Josip Mihaljević
30. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Izraelski premijer Naftali Bennet kazao je kako će se građanima starijim od 60 godina ponuditi i treća doza cjepiva protiv koronavirusa. Predsjednik Isaac Herzog u rujnu slavi 61. rođendan i on bi trebao biti prvi koji će primiti treću dozu.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Izraelski predsjendik Isaac Herzog u rujnu slavi 61. rođendan i trebao bi biti prvi izraelski političar koji će primiti i treću dozu cjepiva protiv koronavirusa, piše Index.hr. Naime, premijer Naftali Bennet je kazao kako će se starijima od 60 ponuditi i treća doza cjepiva za one ljude koji su se cijepili prije najmanje pet mjeseci.

“Istraživanja pokazuju da s vremenom opada obrana tijela. Cilj dodatne doze je pojačanje imuniteta te značajno smanjene šanse za infekciju i ozbiljnu bolest”, kazao je Bennet.

Izrael je jedna od najprocjepljenijih država svijeta, a u zadnje vrijeme bilježe skok u slučajevima. No, situacija s preminulima ne prati trend rasta.

slucajevi

Foto: Broj dnevnozaraženih u Izraelu | worldometers.info

smrti izrael

Foto: Preminuli po danima u Izraelu | worldometers.info

Premijer Bennet je dodao kako su treću dozu u Izraelu već primili ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom te da nije bilo nuspojava. No, kako opadaju antitijela, treća doza bi uskoro mogla postati dostupna i za druge skupine građana koje ne moraju nužno biti imunokompromitirane.

Treća doza u Hrvatskoj?

Treća doza cjepiva mogla bi postati realnost i u Hrvatskoj. Članica Znanstvenog savjeta Andreja Ambriović Ristov gostovala je na N1 televiziji gdje je istaknula tu mogućnost:

“Ako će virus ostati među nama, što je vrlo vjerojatno, postoji realna mogućnost da ećmo se cijepiti trećom dozom. To može biti isto ovo cjepivo koje smo do sada imali, ali moguće je da cjepivo bude prilagođeno novim varijantama”, kazala je Ambriović Ristov.

 

Izrael će starijim građanima ponuditi treću dozu cjepiva: Znanstvenica otkrila je li to potrebno u Hrvatskoj
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap