Njemačka službeno uvodi “temeljnu” mirovinu: Neki će umjesto 500 primati 1000 eura!

Josip Mihaljević
19. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona o tzv. temeljnoj mirovini kojom bi se povećale mirovine umirovljenicima s niskim primanjima. Namjera zakona je zaštititi radnike koji su usprkos dugogodišnjem radnom stažu (i s nižim plaćama) završili s ispodprosječnim mirovinama.

Foto: Pixabay

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona o tzv. temeljnoj mirovini kojom bi se povećale mirovine umirovljenicima koji unatoč dugogodišnjem radnom stažu imaju niska primanja, piše Index.hr.

“Ovo je vjerojatno najveći socijalni projekt ovog izbornog razdoblja. Temeljna mirovina će Njemačku učiniti pravednijom”, rekao je savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD).

Koalicijski partneri iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) i ministar unutarnjih poslova Horst Seerhofer izrazio je zadovoljstvo jer su se uspjeli dogovoriti oko nacrta zakona:

“Ne radi se o slijepom razbacivanju novca nego o solidarnoj podršci onima koji, unatoč dugogodišnjem stažu, u starosti nemaju dovoljno za život”, kazao je.

Dugogodišnji staž rezultirao malim mirovinama

Njemačka podiže mirovine za majke, čak 2,5 godine staža po djetetu

Ova mjera pomoći će najviše radišnim umirovljenicima koji iza sebe imaju visok radni staž, ali su tijekom života uglavnom radili za manje plaće pa su zaradili i manje mirovine.

Pravo na takvu mirovinu imali bi samo oni umirovljenici koji imaju najmanje 33 godine radnog staža, a najviše će od temeljne mirovine dobiti oni koji imaju  35 ili više godina staža.

Nekima mirovina raste s 500 na gotovo 1000 eura

'Njemački Pavić' traži uvođenje minimalne mirovine od 900 eura!

CDU se pokušao izboriti da se za temeljnu mirovinu primjenjuje imovinski cenzus, kako umirovljenici koji imaju više nekretnina u Njemačkoj (ili inozemstvu) ne bi mogli koristiti ovu mjeru. Usprkos njihovim naporima, SPD je osigurao da se primjenjuje samo prihodovni cenzus, odnosno gledat će se samo visine postojećih mirovina ili drugih aktualnih primanja.

Temeljna mirovina bi se financirala iz poreza, a na snagu će stupiti početkom sljedeće godine, objašnjava thelocal.de. Oko 1,3 milijuna umirovljenika bi se moglo okoristiti novom temeljnom mirovinom, a samo će taj dodatak državu koštati 1,3 milijarde eura godišnje.

Ministar Heil naveo je primjer umirovljenice, koja je 40 godina radila kao frizerka na minimalcu. Temeljna mirovina bi joj mirovinu trebala s 512 eura mjesečno podići na 960 eura!

 

Njemačka službeno uvodi “temeljnu” mirovinu: Neki će umjesto 500 primati 1000 eura!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap