Njegovateljica dobila mirovinu od 40 eura. Nakon žalbe povećana je na 1.500 eura

Josip Mihaljević
7. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Maria (72), podrijetlom Hrvatica, godinama je u Austriji radila kao 24-satna njegovateljica. U 2016. godini doživjela je moždani udar i prva mirovina koju je dobila iznosila je 41 euro. Nakon žalbe dobila veliko povećanje i sada joj mirovina iznosi preko 1.500 eura. Evo kako je došlo do toga.

Ilustracija: Unsplash; Manuel Peris Tirado

Maria K. (72) godinama je radila u Austriji kao njegovateljica, a njena priča i borba do veće mirovine zaintrigirala je austrijske medije, piše fenix-magazin.de. U Austriju je došla iz Rumunjske, ali ima hrvatske korijene. U 2016. godini doživjela je moždani udar nakon čega je dobila mirovinu od 41,40 eura. Njena obitelj podnijela je žalbu na to rješenje, a sada od zavoda socijalnog osiguranja za samozaposlene prima 1.522 eura mjesečno, što je povećanje mirovine od preko 3500 posto!

Nakon moždanog udara od Austrije dobila 41 euro mirovine

U Beč je došla u siječnju 2010. godine kada je imala 60 godina. Kao 24-satna njegovateljica radila je preko agencije po principu tri mjeseca rada, tri mjeseca pauze. Godinama se brinula o starijim Austrijancima, čistila, peglala, išla u trgovinu i, naravno, pružala njegu. Nekada bi imala i dvije osobe u kućanstvu. U početku je zarađivala 800 eura mjesečno, a kasnije 1.200 eura plaće.

Njena kći Nicole ispričala je kako joj je majka 2016. godine doživjela moždani udar, nakon čega se trajno nastanjuje u Beču pod kćerinom skrbi.

“U početku nije mogla ni govoriti ni kretati se. Dvije godine je bila potpuno prikovana za krevet. Sada je, hvala Bogu, bolje. Malo govori, ali joj treba pomoć pri hodanju”, ispričala je kći Nicole austrijskim medijima.

Većina njegovateljica u Austriji se vode kao samozaposlene osobe. Dobila je 41,40 eura mirovine od Austrije i još 104 eura od Rumunjske za tamo ranije ostvareni staž.

“Imali smo velikih financijskih problema, za taj iznos nismo mogli ni pelene kupiti”, nastavlja kći Nicole.

Uspješna pravna bitka

Kći je od tamošnjeg zavoda za socijalno osiguranje za majku tražila kompenzacijski dodatak, svojevrsnu minimalnu mirovinu. Oni su odbili nakon čega su pokrenuli postupak na Radnom i socijalnom sudu. Iz zavoda su tvrdili kako Maria ne ispunjava uvjet od boravka u Austriji u trajanju od pet godina. Naime, kako je radila tri mjeseca pa tri mjeseca pauzirala, Maria bi se vraćala u Rumunjsku kako bi tamo posjetila brata.

U prvostupanjskoj presudi sud je prihvatio taj argument, da bi u drugostupanjskoj sud utvrdio da ne mora neprekidno boraviti u Austriji pet godina, nego da je dovoljno u Austriji biti najmanje šest mjeseci svake godine.

Samom tom činjenicom ostvarila je pravo na socijalna primanja, a zavod za socijalno osiguranje joj od sredine 2021. godine mora isplaćivati mirovinu od 1.522,32 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap