Njegovatelji ratnih invalida imaju veće plaće i prava od njegovatelja civilnih invalida

Josip Mihaljević
11. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Mnogi umirovljenici su ogorčeni malim mirovinama, posebice kada ih usporede s braniteljskim. Prosječna radniča mirovina za veljaču iznosila je 2.407 kuna, dok je prosječna braniteljska mirovina po posebnim propisima za isti mjesec iznosila 5.746 kuna. Ako mislite da tu razlike staju, pogledajte samo kakav je status njegovatelja ratnih invalida, a kakav je njegovatelja civilnih invalida.

invalidi njegovatelji

Foto: Unsplash

Hrvatska dijeli  invalide po tome jesu li civilni ili ratni. To samo po sebi ne bi bilo problematično, da njegovatelji ratnih invalida, dakle osobe koje rade isti posao, imaju puno bolju poziciju u odnosu na njegovatelje civilnih invalida. Ni jednima ni drugima nije “bajno”, ali razlike postoje: njegovatelji ratnih invalida primaju mjesečnu plaću od 3.800 kuna, teče im radni staž, zdravstveno su osigurani i primaju sva prava iz radnog odnosa. S druge strane, njegovatelji civilnih invalida primaju mjesečnu naknadu od 2.500 kuna, a budući da to nije plaća – nemaju prava iz radnog odnosa, piše Index.hr.

Iz tog razloga roditelji djece s teškoćama i invaliditetom jedva preživljavaju i traže da se prava između civilnih i  ratnih invalida izjednače.

Ministrica obećala, ali ništa od toga

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je promjene na tom pitanju, nakon slučaja iz 2017. koji je pokazao koliko je sustav nemilosrdan. Tada su jednoj majci njegovateljici, odmah nakon smrti njenog djeteta, oduzeli statsu roditelja njegovatelja i ostala je bez ikakvih primanja

Ministrica je najavila hitnu reakciju i izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi, ali do danas ništa nije učinjeno. Ministrica je obećavala izjednačenje statusa njegovatelja civilnih i ratnih invalida u vidu izjednačenja plaće, kao i dodjeljivanje svih prava za zaposlene i njegovateljima civilnih invalida – ali to se nije dogodilo.

Zainteresirane udruge ministarstvu su postavile zahtjeve koje bi pomogle u izjednačavanju statusa između njegovatelja različitih skupina, ali nisu dobili odgovor. Iz ministarstva su tek spomenuli kako njegovatelji imaju pravo na 2.500 kuna, prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te prava za vrijeme nezaposlenisti kao zaposlenoj osobi prema posebnim propisima – i da mogu ići na godišnji ili bolovanje.

Kuda s djecom ako idu na godišnji ili bolovanje?

Stavite se u poziciju roditelja-njegovatelja koji brine o svojoj djeci. Suzana Došen Rešetar iz udruge Sjena objašnjava kako je gotovo nemoguće:

“Nitko od roditelja njegovatelja ne koristi to pravo na godišnji ni na bolovanje jer nemamo kamo s djecom. Jedino da ih se smjesti u ustanovu, no postavlje se pitanje koju jer nemamo nijednu koja odmah može primiti dijete, ako recimo, roditelj mora na hitnu operaciju ili nešto (…)

Djeca bi morala imati medicinsku sestru ili osobnog asistenta ili njegovatelja ako su vitalno ugrožena pa kad roditelji udu, recimo, na more, da idei dijete, ali i taj asistent ili sestra pa da pazi na dijete, da se roditelj može malo odmoriti. Mora postojati opcija treće osobe jer, ako roditelj mora na operaciju, nije pošteno npr. dijete s autizmom smjestiti u psihijatrisjku bolnicu. I još bi se trebalo uvesti da status njegovatelja ne ovisi o jednoj osobi, već da je prenosiv na način da se status prenese na supruga ako je žena u bolnici”, objasnila je Došen Rešetar za Index.hr.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap