Njegovatelj ukrao kartice korisniku Doma pa ih “peglao” s prijateljima

Jasmina Grgurić Zanze
14. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Njegovatelj zagrebačkog Doma za starije i nemoćne osobe Duga ukrao je korisniku kartice i s prijateljima s umirovljenikovih računa potrošio više od 20.000 kuna. Osumnjičeni trojac osuđen je na uvjetne zatvorske kazne.

Ilustracija: Rawpixel

Umirovljenik Dragutin M. boravio je u zagrebačkom Domu za starije i nemoćne osobe Duga. No, lani u proljeće njegove bankovne kartice iz sobe je ukrao i s dvojicom prijatelja “peglao” jedan od djelatnika ustanove.

Dobili samo uvjetne kazne

Njegovatelj Ante K. (26) poznat je pravosuđu od ranije pa je tako još 2016. godine uvjetno osuđen zbog jedne krađe na deset mjeseci zatvora. Stari policijski znanci su i njegovi partneri u zločinu na štetu starijeg korisnika Duge, instalater grijanja Denis S. (25) i informatičar Ante Č. (26).

Trojac je osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, ali tek na uvjetne kazne. Njegovatelj je zbog krađe, krivotvorenja isprava i računalne prijevare dobio godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Također, PBZ mora obeštetiti sa 15.367 kuna, a umirovljenika sa 7.000 kuna u roku od narednih godinu i pol dana.

Iz Doma su za Jutarnji list potvrdili da su zaposleniku, nakon što su saznali za ovaj slučaj, uručili izvanredni otkaz.

Na deset mjeseci zatvora osuđen je i Denis S. s rokom kušnje od dvije godine. On PBZ-u mora vratiti 3.000 kuna u roku dvije godine, a Ante Č. dobio je jednaku zatvorsku krađu, ali s duljim rokom kušnje od tri godine. Banci mora vratiti isti iznos, a ukoliko to ne učine, morat će u zatvor.

Vrhunac kupovine lančić za 9.000 kuna

Sve se zbilo između travnja i lipnja prošle godine kada je njegovatelj iskoristio zauzetost korisnika dok se tuširao ili spavao te mu uzeo čak tri kartice; American Express, Zaba Maestro i PBZ Visa s kojima je kupovao i glumio vasnika potpisujući transkacijske slipove.

Besramna krađa u domu za starije: Nestala vrijedna oprema koja život znači!

Njegovatelj je krenuo s malim kupovinama pa je tako 10. travnja u Gavranoviću kupio stvari za 60 kuna, a u Kaflandu za 75 kuna. Drugi dan je u istom trgovačkom centru potrošio 161 kunu, a zatim je jeo u McDonaldsu za 90 kuna. Kupovao je i na Tiskovim kioscima, a 12. travnja s Americanom je naručio robu s internetske aplikacije čak deset puta, nakon što je kreirao lažnu email adresu i unio nepostojeće podatke. Potrošio je ukupno 5.868 kuna. S bankomata je preko PIN-a podigao 7.000 kuna s umirovljenikova računa.

Prijateljima je dao karticu s kojom su u zlatarnici za 9.000 kuna kupili zlatni lančić. Njegovatelj se legitimirao sa svojom osobnom iskaznicom, dok se na slip potpisao Denis S.

Dom koji je lani obišla i pučka pravobraniteljica

Inače, riječ je o privatnom domu kojega je lani nenajavljeno obišla pučka pravobraniteljica Lora Vidović kako bi utvrdila poštuju li se prava korisnika u smisli zdravstvene njege i slobode kretanja. Pritom je uočila razne nepravilnosti. Teže pokretne osobe djelatnici rijetko podižu iz kreveta, a u Domu koriste i fizičku prisilu uporabom “magnetnog remena” te podizanjem ograde kreveta.

“Fizičko ograničavanje kretanja upotrebom magnetnog remena spada u primjenu mjera prisile, koje zakon omogućava i u domovima socijalne skrbi, prema osobama s težim duševnim smetnjama, na način i pod uvjetima istim kao i u psihijatrijskim ustanovama. Stoga, ako ih domovi primjenjuju, mora ih odrediti psihijatar te se moraju provoditi kao na psihijatrijskim odjelima, odnosno u bolnicama” – pojasnila je tada Vidović.

Njegovatelj ukrao kartice korisniku Doma pa ih “peglao” s prijateljima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap