“Ninja baka” ide do crnog pojasa u karateu i nikad ne planira stati živjeti punim plućima

Jelena Ratko
2. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

“Ninja baka”, nadimak je koji su baki Ede dali kolege sportaši, s kojima već nekoliko godina trenira karate. “Ninja baka” Ede godinama je bila spriječena baviti se sportom zbog bolesti, no uskoro će, u dobi od 75 godina, polagati za crni pojas u karateu.

Za umirovljenicu Ede Smith, poznatu i pod imenom “Ninja baka”, moto koji je vodi ka uspjehu je “Živi život punim plućima”. Ede je 75-godišnjakinja iz malog mjesta Great Dalby, kraj Leicestershirea u Engleskoj, koja ima zavidnu kolekciju medalja s karate natjecanja i turnira.

Bez obzira na to što je bila suočena s velikim zdravstvenim problemima, uključujući pretrpljen rak grlića maternice, svakoga se puta oporavila i nastavila sa sportskim uspjesima.

Do prije 20 godina, trenirala je taekwondo, no onda ju je zadesila teška bolest i bila je spriječena nastaviti se baviti sportom. Nakon što se oporavila od raka, operirala je koljeno i podlegla operaciji grla, Danas joj je cilj doći do crnog pojasa u karateu. I do toga joj nije puno preostalo.

“Unuk mi kaže, ‘bako, ti nisi kao druge bake, ti si baš cool'”, tvrdi Ede u intervjuu.

Budući da boluje od artritisa, Ninja baka u šali govori, za BBC: “Mogu biti samo onoliko dobra, koliko mi koljena to dopuste”. Ede je odlučila živjeti svaki dan kao da je prvi – iskoristiti dan, tvrdi ona, najvažnija joj je stvar u životu.

“Ninja baka” ide do crnog pojasa u karateu i nikad ne planira stati živjeti punim plućima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap