Nevjerojatno: Sindikalna povjerenica ozloglašenog zatvora u BiH ukrala 800.000 maraka ušteđevine za mirovinu

Milan Dalmacija
11. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Blagajnica i sindikalna povjerenica u KPZ Zenica, Nerma Smajlagić ukrala je navodno 800.000 konvertibilnih maraka (408.000 eura) ušteđevine koju su članovi sindikata skupili za vlastite mirovine. Štoviše, priznala je zločin i obećala vratiti novac prodajom dviju kuća u Banjoj Luci, no čini se da te kuće uopće nisu njene.

zatvor

Foto: Unsplash

Kazneno-popravni zavod u Zenici jedan je od najozloglašenijih zatvora na ovim prostorima. Opjevan je čak i u pjesmi Zabranjenog pušenja. No, da u njemu nitko ne preza od kriminala pokazao je slučaj blagajnice, a ujedno i povjerenice sindikalne podružnice, Nerme Smajlagić. Ona je, po pisanju Oslobođenja, iz zatvorske blagajne ukrala navodno 800.000 konvertibilnih maraka (408.000 eura) koje su članovi sindikata uplatili kako bi uštedjeli za mirovinu.

Priznala, ali nije vratila novac

– U petak, 20. siječnja, predsjednik Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica kazao mi je da nedostaje novac u sindikalnoj blagajni. Tri dana poslije sam sazvao sastanak, na kojem je bila i kolegica koja tu radi. Ona je priznala da je zloupotrijebila blagajnu i da je pronevjerila određeni iznos novca, ali nije mogla reći o kojem iznosu se radi. Samo je rekla da ima obiteljskih problema. Naredio sam da do petka, 27. siječnja, do 13 sati napravi izvještaj o stanju u blagajni i o tome gdje je novac, ali ona to nije učinila.

Iz blagajne u njenom uredu smo izuzeli analitičke kartice i prebacili ih u blagajnu u drugom uredu. Oduzeti su i ključevi njenog ureda. Također, s obzirom na to da je imala neiskorištenih dana godišnjeg odmora, izdao sam joj rješenje o godišnjem odmoru, tako da ona od tada više nije dolazila na posao. O svemu su obaviješteni policija i nadležno tužiteljstvo. Treba reći i da je policija u ponedjeljak, 30. siječnja, došla i izuzela dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, potvrdio je ravnatelj KPZ-a Zenica, Redžo Kahrić.

Sumnjivo pismeno jamstvo

Dodao je da je Smajlagić vodila i depozite osuđenika te se uplašio je li ona i taj novac pronevjerila. Međutim, pregledom financija utvrđeno je da to nije dirala. Rukovodstvo sindikalne podružnice u KPZ-u smijenilo ju je s dužnosti sindikalne povjerenice.

– Smajlagić je dala pismenu izjavu da će do 1. ožujka nastojati vratiti iznos koji nedostaje tako što će prodati dvije kuće u Banjoj Luci, rekao je Kahrić.

Iz KPZ-a Zenica, niti Ministarstva pravde FBiH nisu objasnili zašto je toliko novca čuvano u zatvoru niti koji propisi to dopuštaju. Kratko su poručili kako na cijelom slučaju rade policija i tužiteljstvo. Od osobe upoznate s istragom Oslobođenje doznaje da kuće koje je Smajlagić obećala prodati kako bi vratila novac – uopće nisu u njenom vlasništvu.

Copy link
Powered by Social Snap