Nepravda zbog dobi: Svaka peta osoba starija od 55 godina se na svom radnom mjestu osjeća diskriminiranom

Luka Kalac
7. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Osobe starije od 55 godina su u istraživanju financijske tvrtke Canada Life otkrile kako se suočavaju s mnogobrojnim diskriminacijama na radnom mjestu. To se, prije svega, odnosi na manje mogućnosti napretka na radnom mjestu, kao i osjećaj većeg pritiska da dobro obavljaju svoj posao. Uz to, dodali su kako ih šefovi manje cijene, unatoč njihovom višegodišnjem iskustvu.

Umirovljenici šetnja

Ilustracija | Pixabay

Sudeći prema rezultatima novog istraživanja, mnogi stariji radnici smatraju da se prema njima postupa nepravedno na radnom mjestu i to isključivo zbog njihove dobi. Otprilike jedna od pet osoba starijih od 55 godina smatra da je u jednom trenutku bila diskriminirana na poslu, stoji u istraživanju. Riječ je o istraživanju financijske tvrtke Canada Lifeu u sklopu kojeg je anketirano 2.000 osoba. Manje šanse za napredovanjem i osjećaj izloženosti većem pritisku da dobro obavljaju svoj posao, samo su neke od stavki koje muče zaposlene starije od 55 godina.

Višegodišnje iskustvo i stručnost

Ne samo da ih šefovi manje cijene, kako tvrde ispitanici, već smatraju kako na vlastitoj koži iskušavaju negativne promjene u stavovima prema njima.

– Stariji zaposlenici nalaze se u srcu našeg gospodarstva i iznimno su vrijedan resurs za tisuće poslodavaca, rekao je Dan Crook, direktor prodaje u Canada Lifeu, piše mirror.co.uk.

U nastavku je dodao kako osobe starije od 55 godina na svojim radnim mjestima nude onu vrstu iskustva i stručnosti koji dolaze s vremenom. Zabrinjavajuće je što se mnogi od njih osjećaju diskriminiranima na radnom mjestu.

sreca
Istraživanje o sreći koje traje već 85 godina: Umirovljenicima nedostaje samo jedna stvar

Nemaju podjednake mogućnosti i podršku

U vrijeme kada se zaposlenici osjećaju iscijeđeno i financijski i emocionalno na radnom mjestu, poslodavci im moraju osigurati jednake mogućnosti i podršku. Poslodavci su dužni za stvaranje okruženja u kojem će radnici u svim godinama života i na svim razinama osjećati da mogu napredovati u svojoj profesiji, smatra direktor prodaje u financijskoj tvrtki koja stoji iza ovog istraživanja.

– Osjećaju da su im prilike za napredak ugrožene krizom troškova života. U vrijeme kada se zaposlenici osjećaju iscijeđeno i financijski i emocionalno na radnom mjestu, poslodavci moraju osigurati jednake mogućnosti i podršku, zaključio je Crook.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap