Nemojte se samo riješiti svih kuna: Neke bi uskoro mogle vrijediti čitavo bogatstvo

Ana Kanazir
2. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Iako su trenutno velike navale u bankama, poslovnicama FINA-e i poštanskim uredima zbog mijenjanja kuna u euro, o nekim kovanicama biste ipak trebali razmisliti dva puta prije nego ih se odlučite riješiti. O kojim se točno kovanicama radi otkrio je stručnjak za numizmatiku Zlatko Viščević. On napominje kako veliku vrijednost imaju dobro sačuvane kovanice, one kovane u određenim godinama, kao i pojedina posebna izdanja.

Foto: mirovina.hr

Podsjećamo kako će se novčanice kuna moći mijenjati zauvijek, dok se kovanice mogu mijenjati još iduće tri godine u financijskim institucijama, a potom u HNB-u, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, kovanice kune koje su vrlo rijetke i izdane u nekoliko primjeraka bi nakon nekoliko godina mogle vrijediti pravo bogatstvo.

Novčanice eura u raznim apoenima
Guverner Vujčić objasnio dokad će se moći mijenjati novčanice kuna i što će se dogoditi s kovanicama

Obratite pažnju na nekoliko stvari

Sigurno se sjećate onih posebnih kovanica koje su izgledale nešto drugačije i bile su izdane u manje primjeraka. Izvrstan primjer je kovanica od 25 kuna koja se prvi puta pojavila 1997. godine, ili pak posljednja napravljena kovanica od 25 kuna na kojoj se nalazi Pelješki most. Osim toga, bilo je još nekoliko zanimljivih i drugačijih kovanica od jedne lipe do pet kuna koje su napravljene kao posveta pojedinim događajima. Upravo su takve kovanice tražene kod kolekcionara.

Za određivanje vrijednosti novca je najvažnije koliko je rijedak i u koliko je primjeraka izdan te koliko je takvih kovanica u optjecaju, odnosno koliko ih još postoji. Važne su i godine kada su kovanice napravljene, pri čemu će veću vrijednost imati one koje su izdane rjeđe.

– Kad govorimo o kovanicama kuna i lipa, općenito se može reći da su neparne godine češće od parnih. Kovanice s latinskim natpisima otkovane su uglavnom u manjim količinama od onih s hrvatskim natpisima. Tako da kolekcionari uvijek spremaju ove kovanice s latinskim natpisima jer ih je uglavnom manje od onih s hrvatskim natpisima. To se može uzeti kao neko opće pravilo, međutim svaki apoen kuna i lipa ima neke svoje specifičnosti, rekao je Zlatko Viščević, glavni urednik portala numizmatika.net za Tportal.

Foto: HNB

Važno je da su kovanice dobro očuvane

Posebno treba obratiti pažnju na kovanice od jedne lipe iz 2019. i 2021. godine koje su kovane u malim količinama. Za kovanice od lipe postoji i posebno izdanje FAO koje nije toliko rijetko. Osim kovanica od jedne lipe, poželjne su i one od dvije lipe koje se rijetko viđaju. I ovdje su najpoželjnije one iz 2019. i 2021. godine. Jednako tako, postoji posebno izdanje kovanica od dvije lipe u sklopu Olimpijskih igara u Atlanti, a one bi isto tako mogle imati veću vrijednost.

Kod kovanica od pet lipa su tražene one koje su dobro očuvane, a najtraženije su one iz 1994., 1996., 2004. i 2022. godine. Ovdje također postoje primjerci koji su napravljeni za Olimpijske igre u Atlanti koje također imaju veću vrijednost. Kovanice od 10 lipa iz parnih godina su pravi zgoditak, a posebno su tražene one kovanice koje su posvećene Ujedinjenim narodima. Kovanice od 20 lipa koje su tražene su one iz 2002. i 2016. godine, dok kovanice od 50 lipa iz 1997., 1999. i 2001. valja sačuvati.

Od kovanica od jedne kune s latinskim natpisima teže se pronalaze one iz 2000. i 2002. Starije kovanice od dvije kune u dobrom stanju težak su “ulov”, a posebno tražena godišta su 1997., 2001. i 2002. Kovanica od pet kuna posvećena Senjskom glagoljskom misalu, a koja je dobro očuvana će imati određenu vrijednost. Posebnu sreću će vam donijeti nedavno izdana kovanica od 25 kuna, navodi Tportal.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap