Nemoćnim siromasima uvalili lihvarske ugovore pa im lupali kamate od 40 do 100 posto!

Josip Mihaljević
11. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu ispitalo je trojicu osumnjičenika zbog lihvarskih ugovora koje su nudili većem broju osoba u okolici Čakovca. Ljudima koji primaju socijalnu pomoć nudili su novčane pozajmice, ali bi im zaračunali kamate od 40 do 100 posto.

ugovor

Foto: Unsplash

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu ispitalo je 4. ožujka trojicu uhićenih hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela lihvarskog ugovora.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 43-godišnjak i osumnjičeni 41-godišnjak od 2015. do lipnja 2020. godine u jednom mjestu u okolici Čakovca davali novčane pozajmice većem broju osoba. Odvjetništvo navodi kako su osumnjičeni znali da se radi o neukim i nezaposlenim osobama u teškoj financijskoj situaciji, a neki od njih su bili i korisnici socijalne pomoći. Znajući da će im te osobe teško moći vratiti novac, od njih su tražili plaćanje kamata na dane pozajmice po suludim stopama od 40 do 100 posto, na što su oštećenici pristajali zbog teških financijskih prilika.

U slučajevima zakašnjenja s povratom pozajmice, osumnjičenici su obračunavali dodatne kamate na kamatu te su na opisane načine stekli preko pola milijuna kuna.

Treću osumnjičenicu tereti se da im je pomagala u cijelom postupku te da je primala gotovinu od oštećenika ili ga je korištenjem njihovih kartica podizala s računa. Sutkinja je svima odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap