Nemoćna 92-godišnja žena tražila nacionalnu mirovinu tek kad joj je rekao djelatnik općine

Jasmina Grgurić Zanze
14. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Da nacionalna naknada za starije osobe nije ispunila svoju svrhu, barem ne u prvoj godini postojanja, upozorava i pučka pravobraniteljica. Naime, iznos je premalen, starima i nemoćnima u zabačenim krajevima sama realizacija ovog prava nije ni poznata ni dostupna, nekima se više isplati socijalna pomoć pa je rezultat takav da je nacionalnu mirovinu dobilo četiri puta manje starijih u siromaštvu nego što je država planirala.

Ilustracija: Pixabay

Početkom 2021. godine krenula je isplata nacionalne naknade za starije osobe koje nisu ostvarile pravo na mirovinu, u iznosu od 800 kuna mjesečno. Pučka pravobraniteljica osvrće se u godišnjem Izvješću na poteškoće u realizaciji ovog prava među starijim i nemoćnim osobama, ali i ostale neuspjehe ove državne mjere u borbi protiv siromaštva.

“U predmetu koji smo otvorili na vlastitu inicijativu utvrdili smo da je 92-godišnjakinja narušenog vida i sluha, koja živi bez pitke vode, javne rasvjete i asfaltiranog prilaznog puta, podnijela zahtjev za nacionalnu naknadu za starije tek uz pomoć djelatnika općine, jer nije bila svjesna mogućnosti, što pokazuje važnost izvaninstitucionalne podrške za najranjivije među osobama starije životne dobi” – upozorava Tena Šimonović Einwalter.

Čak i socijalna pomoć nudi širi spektar prava

Prosječna dob korisnika ove naknade je 73 godine, 20 posto njih u dobi je od 80 ili više godina, a gotovo dvije trećine korisnika su žene. Siromaštvom su, nema sumnje, najviše pogođene upravo žene u starosti.

Usprkos najavi da će navedeno pravo do kraja 2021. godine iskoristiti gotovo 20.000 osoba, na dan 31. prosinca 2021. nacionalnu je naknadu koristilo svega 5.696 starijih osoba. U svojoj analizi iz prosinca 2021. godine Institut za javne financije (IJF) osvrće se na moguće razloge zbog kojih je broj korisnika bitno manji od procijenjenog, među ostalim ukazujući na neinformiranost potencijalnih korisnika, način podnošenja zahtjeva i isplatu putem banaka.

Država se baš "isprsila": Nacionalna naknada za starije porasla 2,6 posto!

“Iznos nacionalne naknade za starije od 800, odnosno 820,80 kuna u 2022. godini, pokriva samo manji dio životnih troškova. Stoga smo tijekom izmjena Zakona o socijalnoj skrbi ukazivali na potrebu povećanja nacionalne naknade za starije, u skladu s rastom zajamčene minimalne naknade.

Pri tome osobe koje su korisnici ZMN-a ujedno time dobivaju i „propusnicu“ za različita druga prava, posebno na lokalnoj razini, poput naknade za troškove stanovanja i ogrjeva, pa se dio osoba vjerojatno i iz tog razloga nije odlučio za nacionalnu naknadu” – ukazuje Einwalter.

Mala mirovina kao bolji izbor od nacionalne naknade

Analiza IJF ukazuje i na moguće razloge zbog kojih su korisnici mirovina koje su iznosom niže od 80o kuna kuna ipak odabrali mirovinu. Naime, mirovina je primanje koje nije uvjetovano
dohodovnim cenzusom te uz nju većina umirovljenika može raditi, dok istovremeno korisnici
nacionalne naknade zbog premašivanja dohodovnog cenzusa mogu izgubiti pravo na nju, a pravo gube i ako se poveća dohodak kućanstva.

Ovo potvrđuje i podatak HZMO-a da je od ukupno 26.405 osoba čija je mirovina na dan 1. siječnja 2021. iznosila manje od 1.000 kuna, samo njih 60 zatražilo obustavu isplate mirovine radi ostvarivanja prava na nacionalnu naknadu” – ukazuje pučka pravobraniteljica.

 

Nemoćna 92-godišnja žena tražila nacionalnu mirovinu tek kad joj je rekao djelatnik općine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap