Nema pauze: Od danas više nećete poljubiti zaključana vrata trgovine!

Jasmina Grgurić Zanze
8. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska bi uskoro trebala proglasiti kraj epidemije. Da smo sve bliže korona-free statusu, potvrđuje i današnje priopćenje nacionalnog Stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata nemamo nijednu novooboljelu osobu, već četvrti dan za redom. Nastavlja se i popuštanje preostalih mjera pa je tako u trgovinama od danas ukinuta i jednosatna pauza za dezinfekciju.

Ilustracija: Rawpixsel

“Ne biste vjerovali koliko sam puta u malu trgovinu došla između 13 i 14 sati pa poljubila vrata. Ma znala sam da ne rade u to vrijeme, ali zaboravim u tom trenutku kada mi nešto zatreba. Jedan dan fali mlijeka, drugi dan nestane soli… Onda vam idem od jedne do druge. Najgore je kad odete u trgovačke centre, svaki ima pauzu u svoje vrijeme. Dođete u jedan, pauza pa se onda odvezete u drugi da ne gubite vrijeme, kad tamo pauza. Veće kupovine moraš organizirati po tomu” – kaže nam sisačka umirovljenica Zdravka B.

Sigurno je da se naša Zdravka B. nije jedina našla u ovoj situaciji. Srećom, od danas je tomu došao kraj i u trgovinu možemo bilo kada, bez bojazni da ćemo poljubiti zaključana vrata. Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku o ukidanju obavezne jednosatne pauze za dezinfekciju prostora i smjenu radnika.

deda unuci pivo
Kad djed "upogoni" unuke: Tisuće ljudi umire od smijeha na scenu iz Zagorja

“Nastavno na povoljnu epidemiološku situaciju, Stožer je danas donio Odluku o izmjeni Odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, kojom je ukinuta obvezna pauza od sat vremena između dvije smjene radi izmjene radnika i čišćenja i dezinfekcije prostora za prodavaonice koje rade dvokratno. Naravno, to ne znači da čišćenje i dezinfekcija prostora prodavaonica više nisu potrebni, već je preporuka Stožera da se redovito provode čišćenje i dezinfekcija prostora prodavaonica sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo” – izvijestio je jučer Stožer.

Povoljna epidemiološka situacija nastavlja se i danas. Već četvrti dan nema novooboljelih osoba pa bi Hrvatska uskoro mogla službeno proglasiti kraj epidemije.

Do sada je testirano 68.866 osoba, od toga 126 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je deset osoba. Od toga su respiratoru dva pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2.128, što je troje novoozdravljenih u 24 sata. Nažalost, preminule su 104 osobe, mahom starije i kronični bolesnici, od kojih je gotovo polovina bila smještena u domovima za starije.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap