Nema kraja poskupljenjima: “Istina je, meso u ožujku poskupljuje najmanje 30 posto”

Josip Mihaljević
27. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Gorivu, ulju, struji, plinu, povrću, žitaricama i brojnim drugim artiklima koji su poskupjeli unatrag nekoliko mjeseci u ožujku se pridružuje i meso. Vlasnik Purexa Milivoj Dragošević kaže kako se cijene u maloprodaji ozbiljno približavaju proizvodnim cijenama što cijelu industriju čini neisplativom. Kaže kako je jedina opcija dići cijene ili ga neće imati tko proizvoditi.

pile

Foto: Unsplash

Vlasnik i direktor Purexa Milivoj Dragošević za Jutarnji list objašnjava situaciju u sektoru proizvodnje purećeg i pilećeg mesa u kojem će također doći do poskupljenja. Purex je prošle godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda, a do uspjeha su imali trnovit put jer su inzistirali na visokim standardima organske i ekološke proizvodnje. Dragošević kaže kako je cijena mesa i dalje diskontna, ali da je rast neizbježan:

“Općenito je u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacije nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. U većini zemalja EU stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije u kojima bi se takva situacija trebala premostiti male”, kazao je za Jutarnji list.

Njegova je procjena da će se takva situacija vrlo brzo odraziti na rast cijena mesa.

“Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih”, objašnjava.

Teško je prognozirati koliko će cijene ići gore, ali Dragošević smatra kako rast neće biti manji od 30 posto. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap