Nema kraja internetskim prevarama, MUP upozorava: ‘Ni u kojem slučaju ne uplaćujte novac’

Luka Kalac
28. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ponovno upozorava građane da je u tijeku još jedna internetska prijevara, poznata kao phishing kampanja. Ako ste dobili elektroničku poštu koja sadrži obavijest policije da će vas uhititi nakon čega će protiv vas pokrenuti kazneni postupak, ne strahujte. Iz policije tvrde da obrišete navedenu poruku i ne odgovarate prevarantima.

e-mail prevara

e-mail prevara | foto: Pixabay, mohamed_hassan

Policija dobro zna da prevaranti ne miruju ni u blagdansko doba pa je na njihovim stranicama osvanulo upozorenje građanima o takozvanoj phishing kampanji. Potencijalne žrtve ove prevare na svoju adresu dobit će elektroničku poštu u kojoj se pošiljatelj lažno predstavlja u ime Ministarstva unutarnjih poslova.

U daljnjem tekstu obavijesti koju prilažu u elektroničku poštu, prevarant ili više njih tvrde kako je protiv primatelja pokrenut ‘pravni postupak’ zbog dječje pornografije na internetu.

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Policija upozorava da prevare ne jenjavaju: Umirovljenici, budite na oprezu ako uočite ove znakove

Tim putem od građana traže odgovor na spomenutu obavijest i to u roku od 48 sati. Ako to ne učine, prijeti im se uhićenjem i pokretanjem kaznenog postupka.

– Molimo građane da navedene poruke obrišu te ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima, stoji u upozorenju MUP-a.

MUP-ovo upozorenje o zlonamjernoj elektroničkoj pošti

Upozorenje MUP-a o zlonamjernoj elektroničkoj pošti | Foto: Screenshot / MUP

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap