Policija upozorava da prevare ne jenjavaju: Umirovljenici, budite na oprezu ako uočite ove znakove

Luka Kalac
17. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Trend prevara umirovljenika ne jenjava i upravo zbog toga su iz policije još jednom poslali važno upozorenje građanima. Tako se nedavno nepoznata žena lažno predstavila kao djelatnica banke, a onda je došla na kućni prag 86-godišnjakinje kojoj je ukrala novac. Kako se ovo ne bi ponavljalo,  iz policijske uprave krapinsko-zagorske dali savjete koji vam mogu pomoći.

Stavljanje novčanica eura u novčanik

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Unatoč tome što su nam blagdani pred vratima, prevaranti se ne odmaraju. Dokazuje to i priča 86-godišnje umirovljenice koja je policiji prijavila slučaj u kojem je ona žrtva prevarantice. Upravo zato su iz Policijske uprave krapinsko-zagorske objavili niz upozorenja za sve starije građane.

Prevaranti su neumorni i vrlo kreativni kada je riječ o novcu

Teško je držati korak sa svim trendovima koji kruže među prevarantima, stoga iz policije savjetuju kako treba biti oprezan i ne odavati svoje osobne podatke niti ikome povjeravati vlastiti novac. Prevaranti telefonski kontaktiraju osobe treće životne dobi i lažno im se predstavljaju kao zaposlenici određenih državnih ili sličnih institucija. Upravo to se dogodilo i 84-godišnjakinji.

Sve je započelo kada je umirovljenicu nazvala nepoznata žena koja joj se predstavila kao djelatnica banke i pojasnila joj kako bi trebala podići gotovinu s bankovnog računa i osobno joj ga donijeti kako bi mogla provjeriti novac.

Nimalo ne sluteći u cijelu priču, poslušna 86-godišnjakinja je podigla gotovinu sa svog računa i predala ženi koja se predstavila kao bankarska službenica. Umirovljenica se s prevaranticom sastala u Mariji Bistrici gdje je ostala bez novca.

Ne vjerujte nepoznatim osobama

Banka, mirovinsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, porezna uprava, policija i organizacija crvenog križa, samo su neki od primjera institucija koje prevaranti koriste u svom lažnom predstavljanju i tako na jednostavniji način zadobiju povjerenje žrtava. Kada zadobiju povjerenje žrtava, žrtve im lako odaju svoju adresu stanovanja i tada postoji cijeli niz priča kojima će opravdati svoj dolazak kao što su stare novčanice, vještačenje novčanica ili nešto treće.

Policijska uprava krapinsko-zagorska upozorila je građane da ne vjeruju nepoznatim osobama koje im se predstavljaju kao djelatnici neke institucije i telefonskim putem najavljuju svoj dolazak. Podsjećamo kako zaposlenici banaka, državnih institucija i drugih organizacija ne dolaze na kućni prag kako bi zamijenili nevažeće novčanice, neovisno o kojoj je valuti riječ.

Poražavajući podaci ankete: Gotovo trećina ispitanika je bila novčano prevarena

Policija upozorava na prevare

Prevaranti se često predstavljaju kao zaposlenici banaka koji svoje žrtve uvjeravaju kako će im zamijeniti ili provjeriti novčanice. Isto tako, nerijetko ih zatraže adresu stanovanja kako bi im došli na vrata i objasnili kako je posrijedi navodna zlouporaba bankovnih kartica. Tada polako, ali sigurno nagovore žrtve da im uruče svoje bankovne kartice i otkriju PIN nakon čega podižu gotovinu i gubi im se svaki trag.

Kako bi spriječili takve oblike prevara, ovim putem iz policije upozoravaju građane da ne daju svoje bankovne kartice, kao i druge osobne podatke neovlaštenim osobama. Ovo upozorenje se i odnosi na osobe koje skrbe o starijima, a koje bi ih trebale upoznati s mogućim načinima prevara.

Na stranicama policije stoji kako bi osobe starije životne dobi trebalo educirati o tome kako ne smiju davati novac, bankovne kartice ili osobne podatke na adresi stanovanja. U slučaju ako ste žrtva takve prevare, zapišite ili pokušajte upamtiti detalje o prevarantima kao i njihove registarske oznake automobila, stoji na stranicama policijskih uprava.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap