Nema ih do polovice siječnja: Saborski zastupnici danas odlaze na pauzu od mjesec dana

Josip Mihaljević
14. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Današnjim glasovanje o raspravljenim točkama saborski zastupnici će završiti svoj posao za ovu godinu. Čeka ih Ustavom zajamčen jednomjesečni odmor.

Snimak zaslona: Prazne saborske klupe za vrijeme rasprave o mirovinskoj reformi

Uglavnom zasjedaju tri dana u tjednu, a ovoga mjeseca su odradili dva puna tjedna po pet radnih dana. Današnjim glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnoga reda saborski će zastupnici na jednomjesečni i Ustavom zajamčeni odmor.

Time će zaključiti redovno jesensko zasjedanje i neće raditi do 15. siječnja 2019. godine. To znači da će njihovi praznici biti daleko veći od praznika hrvatskih školaraca, koji idu na praznike kasnije, a vraćaju se ranije od saborskih zastupnika.

Nakon njihovog povratka u saborske klupe, većina će zakona koji su na ovoj sjednici izglasali, poput mirovinske reforme, biti na snazi.

Unatoč tome što Sabor tehnički neće raditi, pred nama su zanimljivi tjedni hrvatske politike zbog nadolazećeg vala izbora. Već iduće godine očekuju nas izbori za Europski parlament (proljeće) te predsjednički izbori krajem godine.

Što se tiče izbora za Europarlament, Silvano Hrelja i njegov HSU su se pridružili ‘Amsterdamskoj koaliciji’ i uvjereni su da će dobiti barem jedno mjesto u Bruxellesu.

Izbori za predsjednika RH bit će malo kompliciraniji. Gotovo je sigurno da će se Kolinda Grabar-Kitarović kandidirati za drugi mandat, a oporba i dalje razmišlja i pravi strategiju kako bi iznjedrili protukandidata koji bi imao šanse. Samo je jedan čovjek zasad istaknuo svoju kandidaturu za predsjednika RH, filozof Marko Vučetić, bivši Mostovac. No, prema anketama, on uživa mizernu potporu od oko 1 posto birača.

Nema ih do polovice siječnja: Saborski zastupnici danas odlaze na pauzu od mjesec dana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap