Neki se zgražaju, a neki su oduševljeni: Ljudsko kompostiranje je novi način sahrane

Ana Kanazir
7. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Ljudsko kompostiranje je već neko vrijeme moguće u nekim američkim državama, a sada je ovu neobičnost uveo i New York. Ovaj se postupak naziva još i ‘prirodna organska redukcija’, a sve traje oko mjesec dana, nakon čega obitelj pokojnika dobije dezinficirani kompost koji se onda može koristiti baš kao pravi kompost za gnojenje cvijeća ili povrća.

Foto. Pixabay

Ova luda ideja se prvo pojavila u Washingtonu još 2019. godine, a nakon njega su ljudsko kompostiranje uveli i Oregon, Vermont i Kalifornija.

Ljudsko kompostiranje je odobrila demokratska guvernerka New Yorka, Kathy Hochul. Kompostiranje se odvija bez ikakvih kemikalija, ekološki je prihvatljivo jer se ne upotrebljava ugljik, cijeli proces traje mjesec dana, a obitelj dobije 36 vrećica komposta kojeg onda može dalje koristiti.

Zagrebački umirovljenik šokiran stanjem u Gradskim grobljima: Mjesecima se nateže s pravnicima koji to nisu?

Mnoga pogrebna poduzeća hvale ovaj način sahrane, jer, kako kaže jedno pogrebno poduzeće Recompose, ljudsko kompostiranje može uštedjeti i tonu ugljika, a upravo ugljični dioksid bitno utječe na klimatske promjene. Naravno da nisu svi oduševljeni. Tako su se pobunili katolički biskupi koji ne odobravaju ovaj postupak jer smatraju kako se s ljudskim ostacima ne smije postupati kao s kućnim otpadom.

Osim u Americi, ljudsko kompostiranje je legalno i diljem Švedske, dok se u Ujedinjenom Kraljevstvu tijelo može sahraniti bez lijesa ili u biorazgradivom lijesu, navodi BBC.

Za one koje zanima kako izgleda ovaj proces, donosimo i video kako izgleda sam postupak ljudskog kompostiranja:

@returnhomenor Today we discuss “flow of body” at our terramation or human composting facility #terramation #humancomposting #naturalburial #greenburial #mortician #funeraldirector #sustainableliving #greenfuneralhome #greenfuneral #deathcare #composting #naturalburial ♬ Roxanne – Instrumental – Califa Azul

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap